Снимка: Wikipedia

Вълнуваща новина за любителите на археологията. „Live Science“ съобщава, че при скорошни разкопки в Централен Египет е открито невероятно изобилие от древни артефакти, включително и особено дълъг папирус "Книгата на мъртвите". Разположено в Туна ал-Гебел, 3500-годишното гробище датира от периода на Новото царство в Древен Египет, от 1550 до 1070 г. пр.н.е.

Освен това египетското гробище съдържа много повече от мумии. В него има и различни фигурки "шабти" (или ушабти), саркофази и амулети, разкрива египетското Министерство на туризма и антиките. По-специално фигурките "шабти" запазват забележителна степен на културно значение и древните египтяни са вярвали, че помагат на починалите в задгробния живот. При това споменаваният по-рано папирус "Книга на мъртвите" е с изразено значение и забележителна дължина.

Макар че откритието в египетското гробище е много важно и може да изкуши превъзбудените фенове на филмите на ужасите да си представят, че става дума за нещо свръхестествено, конкретни подробности за тази конкретна „Книга на мъртвите“ остават неразкрити.

Въпреки че огромният папирусов текст, намерен в египетското гробище, често е наричан „Книга на мъртвите“, функционално той представлява колекция от древни погребални документи. Тези текстове са били смятани за жизненоважни за подпомагане на починалите при преминаването през предизвикателствата на подземния свят. Често срещана практика е била да се погребват откъси от текста до починалия.

Въпреки това академичната общност е залята от интерес и ентусиазъм. Изтъкнатият египтолог от Чикагския университет Фой Скалф подчертава изключителното значение на откриването на „Книга на мъртвите“ в оригиналното ѝ място на погребение - египетското гробище. Лара Вайс от музея "Румер и Пелизеус" в Германия - учен, който е особено признат за експертния си опит в областта на "Книга на мъртвите" - потвърди, че ако папирусът е толкова добре запазен, колкото и впечатляващо дълъг, находката ще бъде наистина забележителна.

Освен това разкопките помагат да се хвърли светлина върху други исторически личности от периода. Сред откритите мумии е и тази на дъщерята на Джехути, живяла преди 3500 години, която е била високопоставен жрец на бог Амон. Друг гроб, очевидно принадлежащ на жена, която е изпълнявала функциите на певица в храма на Амун (божество, свързано със слънцето и историческия град Тебес), е открит в египетското гробище.

Освен това археолозитеса открили множество канопични буркани, които традиционно са били използвани за съхранение на органите на починалите. Единственият по рода си обект включва и останки от каменни саркофази, които са заменяли по-малко издръжливите дървени ковчези.

Светът с нетърпение очаква по-нататъшни разкрития от древното египетско гробище, докато разкопките и подробните анализи все още продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase