Снимка: БГНЕС

Наследниците на Силвио Берлускони наследиха милиарди от империята му, но сега са изправени пред дилема: какво да правят с огромната му колекция от предимно безполезни произведения на изкуството, включително картини на голи жени и Мадоната, съхранявани в склад срещу дома му близо до Милано.

Съобщава се, че бившият премиер, който почина през юни на 86-годишна възраст, е натрупал 25 000 произведенияcна изкуството през последните години от живота си, купувайки по-голямата част от каналите за нощно пазаруване в стремежа си да стане топ колекционер.

Виторио Сгарби, заместник-секретар в министерството на културата, изкуствовед и близък приятел на Берлускони, каза, че купуването изкуство, продавано чрез телевизионни търгове, е започнала сериозно през 2018 г. в резултат на "безсънни нощи".

Той каза пред Report, разследващата поредица, излъчена по Rai, че Берлускони е похарчил приблизително 20 милиона евро за това, което Сгарби описа като колекция от „корички“, и изглежда фокусът е бил върху количеството, а не върху качеството.

Според вестник La Repubblica колекцията е бреме за петимата потомци на Берлускони. Най-много защото се хвърлят 800 000 евро годишно за да се поддържа огромният склад срещу Вила Сан Мартино, основната му резиденция в Аркоре близо до Милано, в която се съхраняват произведенията.

Един от първите експерти, получили обаждане от Берлускони по време на вечерен телевизионен търг, беше Лукас Вианини, който след това стана главен уредник на милиардера.

"През 2018 г. телефонният оператор ми каза, че Берлускони се е обаждал", каза Вианини пред Report. По-късно Вианини е поканен във Вила Сан Мартино. "Първото нещо, което видях, беше Дуду (кучето на бизнесменът), а след това се появи Берлускони", каза той.

Вианини каза, че е курирал картини, включително такива с пейзажи и такива, изобразяващи любимите градове на Берлускони, Милано и Париж. Описвайки склада срещу Вила Сан Мартино, Вианини каза: "Берлускони обичаше всичко да е в ред... това не беше склад, беше по-скоро бутик."

Смята се, че складът на Берлускони съдържа редица картини на голи жени, въпреки че не е ясно откъде са взети.

Стотици картини на религиозни фигури идват от Galleria Newarte, търговец близо до Неапол. Собственикът Джузепе Де Грегорио каза пред Report, че не можел да повярва, когато получил обаждане от Берлускони с запитване за картина на стойност 150 евро.

"Той каза: „"Ще я взема!", спомня си Де Грегорио. Бизнес отношенията и приятелството между двамата процъфтяват, като Де Грегорио подарява на Берлускони триметрова мраморна статуя на поритика за рождения му ден, която Берлускони поставя пред огромен автопортрет, изложен в склада.

La Repubblica съобщи, че семейство Берлускони планира да унищожи колекцията от произведения на изкуството, с изключение на няколко произведения, смятани за най-ценни.

"Не знам дали унищожаването на тези картини вече е започнало", каза Сгарби, цитиран от вестника. "Знам, че поне на художествено ниво това не би било престъпление."

Берлускони остави след себе си империя, която включваше футболен клуб, имоти, яхти и неговия основен актив, Mediaset, най-големият търговски телевизионен оператор в Италия, на стойност над 6 милиарда евро, предимно на децата му. Той също така остави 100 милиона евро на своята партньорка Марта Фашина, 100 милиона евро на брат си Паоло и 30 милиона евро на Марчело Дел'Утри, бивш сенатор от неговата партия Forza Italia, който излежа затвор за връзка с мафията.

Смята се, че семейството обмисля да превърне Вила Сан Мартино, където Берлускони е бил домакин на бизнес и политически срещи, както и някои от известните му партита "бунга бунга", в музей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase