Снимка: БГНЕС/EPA

Нидерландия няма планове да свали ветото за влизане на България в Шенгенското пространство. Това обяви нидерландският министър по миграцията Ерик ван дер Бург, съобщи БНР.

Още по темата

"Ситуацията в момента не е променена и не виждам да се промени в краткосрочен план", категоричен бе той.

Министър ван дер Бург отново заяви, че настоява за мисия в България, преди да бъде взето окончателното решение на страната му.

"Първо, искаме независима мисия за установяване на фактите. След това очакваме от Европейската комисия доклад, в който да пише: "Те не само приеха необходимите закони, свързани с върховенството на закона, но и ги изпълняват".

"Приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство може да бъде гласувано през декември", каза министърът на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде-Марласка, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС. По думите му гласуването може да стане на такъв съвет при испанското председателство, който ще се състои през декември в Брюксел.

„Румъния и България покриват всички изисквания за Шенген и трябва да влязат. Те показват, че могат да пазят външните граници. Оптимист съм, че ще влязат“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон след Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase