Снимка: Кадър Нова тв

За първи път в България ферма за био плодове и зеленчуци откри не един, а цели два магазина без продавач. И напук на опасенията, че оборотът от касата и стоката няма да останат непокътнати, кражби няма. На фона на кризата за работници, когато всяка фирма се опитва да предлага примамливи условия, за да наеме служители, група предприемачи реши да експериментира. Разкри магазини на самообслужване, без продавачи. Така не само спестяват пари за заплати на работниците, но и дават възможност на клиентите сами да избират стоката, сами да си плащат и сами да си връщат рестото. Експериментът действа в Панагюрище и според автора му вече доста успешен.

Плодове и зеленчуци на самообслужване. Първата сергия без продавач работи от месец в панагюрското село Бъта.

"Експериментът се оказа изключително успешен!", посочва Весела Ралчева, земеделски производител.

Идеята на земеделския производител Веселина Ралчева хрумнала наскоро. Тя си произвежда доматите, чушките, патладжаните, зелето, картофите, сливите и пъпешите. "И всъщност това ни позволява и цените да са изключително достъпни. Те са реално био продукти на цената на конвенционалните или на цената на едро", посочва Весела пред Нова телевизия.

Земеделските производители физически лица са освободени от задължението да издават касов бон. Пазаруването от сергията става по следния начин-клиентът си избира стоката, записва я в специална тетрадка като отбелязва килограмите и стойността. После оставя парите в кутия. Ако му се дължи ресто, си взима от оставените вече пари.

Напук на предразсъдъците Весела открила и магазин на доверието и в ромската махала на Панагюрище, където за учудване на всички сметките винаги са точни. По-възрастните учат малките, че нищо не бива да се пипа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase