Снимка: iStock

Протеинът е важна част от всеки хранителен режим и промяната на вашите източници може да ви помогне да направите консумацията му по-приятна. Също така, чрез разнообразието на менюто ви, ще направите протеина по-ефикасен, тъй като ще го приемате с удоволствие и няма да се стремите да го избягвате.

Най-добрите източници на протеин са тези, които са пълноценни, което означава, че съдържат всичките девет незаменими аминокиселини – молекулите, които изграждат протеина и градивните елементи на мускулите. Те са хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин. Това контрастира с други източници, които може да съдържат само някои от незаменимите аминокиселини.

За да включите протеини във вашата диета, трябва първо да знаете, че има два вида, които да консумирате – протеини от растителен и от животински произход. И двата са пълноценни за тялото ви, така че зависи изцяло от вас на кой ще разчитате.

Не се стремете да изядете целия си протеин наведнъж. Разпределете количеството през целия ден, тъй като това е най-здравословния начин за консумация. Добавянето на протеини към всяко хранене позволява по-добро използване на аминокиселините в сравнение с изяждането на дневната стойност на едно хранене.

8 перфектни източника на протеин

Пиле


Пилето е отличен, чист източник на животински протеин, съдържащ около 38 грама протеин на 140 грама месо. За да приготвите пилешки гърди без кост и кожа или каквото и да е друго пиле, мариноването е най-лесният начин. След това го изпечете на скара, запечете го във фурна или го запържете на тиган. Добрата марината не само осигурява дълбочина на вкуса, но и омекотява месото. Предварително готовите или домашно приготвените маринати са чудесни, а пилето може да се маринова в хладилника от няколко часа до цяла нощ.

Кои са другите източници на протеин, четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase