Снимка БГНЕС

Ангрия е шокирана, след като дървото, което стана световно известно от филма на Кевин Костнър "Робин Худ", бе отсечено до корен. 16-годишно момче бе арестувано по подозрение, че стои зад вандалската постъпка. 200-годишният явор се намира в английския регион Нортъмбърланд, предаде vesti.bg.

Полицията съобщи, че момчето е освободено под гаранция в очакване на допълнителни разследвания. Началник Кевин Уоринг от полицията на Нортумбрия каза: „Това е световноизвестна забележителност и днешните събития предизвикаха шок, тъга и гняв сред местната общност, а и извън нея. Разследването все още е на много ранен етап и апелирам към всеки, който има някаква информация, която може да ни помогне - ако сте видели или чули нещо подозрително, което може да представлява интерес за нас, моля, уведомете ни.“

Управата на националния парк Нортъмбърланд съобщи: „Потвърждаваме, че за съжаление, известното дърво в Sycamore Gap падна тази нощ.“ Хората са помолени да не посещават мястото, близо до Crag Lough, „докато работим по случая, за да разберем какво точно се е случило и да направим мястото безопасно“.

От Националния тръст, притежатели на земята, заявиха, че са "шокирани и натъжени" от отсичането на дървото, което бе избрано за английско дърво на годината през 2016 г. в наградите на Woodland Trust. Андрю Поад, генерален мениджър на тръста за стената на Адриан и долината Тайн, каза: „Дървото е важен и емблематичен елемент от пейзажа, вече близо 200 години и означава много за местната общност и за всеки, който е посещавал мястото."

Един от експертите каза, че според него е малко вероятно дървото да може да бъде спасено. Джон Паркър, главен изпълнителен директор на The Arboricultural Association, заяви: „Отрязването близо до основата е нещо, което се използва при регулирането на дърветата и е традиционен метод. Но когато става дума за толкова старо дърво и толкова голям разрез, ударът вероятно е убил това, което е останало от дървото.“

Кметът на север от Тайн Джейми Дрискол каза, че в крайна сметка от Националния тръст, като собственици на земята, ще решат какво да се направи с дървото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase