Снимка: БГНЕС

Председателят на Камарата на общините на Канада подаде оставка. Това е резултат от бързата и яростна реакция на факта, че той отдаде почит на човек, който се е сражавал в нацистка дивизия по време на Втората световна война.

Антъни Рота направи внезапно, но не неочаквано съобщение пред Камарата на общините, за да изрази своето "дълбоко съжаление".

"Това публично признание причини болка на отделни лица и общности, включително еврейската общност в Канада и по света, в допълнение към оцелелите от нацистките зверства в Полша, наред с други нации", каза той.

Излизането му от сцената оставя един канадски политик, от който да се търси обясение как е възможно да се случи странният и обиден провал - министър-председателят Джъстин Трюдо.

Канадски адвокати аплодираха Ярослав Хунка,  след като Рота го призна за "герой". Това се случи точно след историческата реч на украинския президент Володимир Зеленски в парламента в петък. Момент, който създаде някои от най-добрите визуални ефекти от посещението на Зеленски. Самият Зеленски също аплодира Хунка с вдигнат юмрук във въздуха.

Но историята претърпя обрат и избухна в световните заглавия през уикенда, когато стана ясно, че Хунка е част от Първа украинска дивизия, известна още като 14-та гренадирска дивизия на Вафен на SS при нацистите.

"Това беше неудобство за канадците и беше напълно неприемливо", каза външният министър Мелани Жоли във вторник преди среща с кабинета. Джоли каза, че е била в контакт с нейните "украински колеги", но не каза нищо за това, което са й казали.

На фона на новината-бомба, полският министър на образованието Пшемислав Чарнек каза, че предприема действия за екстрадирането на Хунка.

Лидерът на Либералната камара Карина Гулд каза, че Рота е поканил и признал Хунка, "без да информира нито правителството, нито украинската делегация, нито някой парламентарист, че ще направи това".

Рота каза, че "дълбоко съжалява" в понеделник, след като разбра за нацисткото минало на Хунка.

Депутатът от Консервативната партия Мелиса Ланцман изрази възмущението си във вторник, че Хунка е "посрещнат и празнуван като герой" и поиска извинение от министър-председателя.

"Никой от правителството не е казал, че този човек не е герой", каза тя в парламента. "Той е чудовище и нямаше работа да бъде тук."

Трюдо заяви, че е "дълбоко смущаващо" за Канада, но не се извини след призиви от опозиционни партии.

Лидерът на Консервативната партия Пиер Поилиевр каза, че Рота е "поел отговорността за този огромен срам и неудобство". Но той добави, че оставката на Рота не извинява неуспеха на правителството да предотврати почитането на нацист и призова за изслушвания, за да се разследва процеса на проверка.

"Репутацията на Канада е разбита", категоричен беше  Поилиевр.

Говорителят на Държавния департамент Мат Милър беше попитан за странния инцидент на ежедневния си брифинг във Вашингтон и каза, че "Канадското правителство каза, че не е запознато с миналото на този човек и изрази съжаление за това и това изглежда като подходяща стъпка".

В Отава някои от колегите на Рота го защитиха.

"Бях избран с Антъни през 2004 г.", каза министърът на здравеопазването Марк Холанд. "Той е изключително добър човек."

Министърът на гражданските услуги Тери Бийч описа това като "жалка грешка" и каза, че "никой не е бил по-твърд към Антъни Рота от Антъни Рота".

Либералите предизвикаха още един скандал, когато решиха да премахнат коментарите и записите на признанието на Хунка от записа на Камарата на общините в понеделник. Това се провали, когато другите страни се противопоставиха на този ход.

"Това беше грозно напомняне за това, което оцелелите от Холокоста знаят твърде добре: че никога не трябва да забравяме", каза консервативният депутат Марти Моранц. "Изтриването на текста на думите на оратора от официалния запис би имало само една цел: да се опитаме да забравим какво се е случило и да изчистим записа."

Позицията на говорител е изискана работа в канадската политика, която идва с допълнителна заплата от около 68 800 долара, което прави обща годишна заплата от 217 800 долара, според последните данни от Библиотеката на парламента.

Председателят на камарата е висша административна длъжност в парламента, за която съдиите се борят на избори сред колегите си.

Той идва с множество завидни привилегии, включително шотландското уиски и уиски със собствената марка на говорителя и великолепно селско имение в Гатино, Квебек, наречено Кингсмиър, където Рота трябваше да бъде домакин на градинско парти тази вечер. Това събитие е отменено.

Роте не направи други коментари за бъдещите си планове, като например дали ще остане депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase