Снимка: Pixabay

Обект на реформа трябва да е контролът върху службите, който липсва. Това мнение изказа пред БНР Филип Гунев, експерт по сигурността и борбата с корупцията, бивш заместник-министър на вътрешните работи (2013-2017 г.).

"Това, което със сигурност знаем, че ни липсва и би трябвало да бъде обект на реформа, има доста изследвания, които могат да се видят, за това каква трябва да е нашата система за контрол върху службите, това е елементът, който липсва в България и който е очевиден. Съществуват във всички други европейски страни, западни повечето, две нива на контрол, които у нас изцяло липсват. Едното е - в рамките на Министерския съвет да бъде изграден един съвет за сигурност, в който реално да има експерти, които да контролират дейността на тези служби и да обобщават информацията, това което иска ген. Атанас Атанасов (съпредседател на "Демократична България" - б.р.), да има единен център, който да предоставя на премиера и на Народното събрание обобщена разузнавателна информация. Сега няма структура, която да представя единната гледна точка на всички служби. ... Втората сфера на контрол, която я има в повечето европейски парламенти, е комисии за контрол на службите в парламента, които контролират дали те не злоупотребяват с правомощията си, най-вече по отношение на гражданите и на фирмите. Това е реален контрол, а не просто да имаш някаква комисия с депутати, които да изслушват или да им се дават доклади. Това е вторият елемент на контрол, който липсва", обясни той.

По думите на експерта, преди да се започне със структурни и процедурни промени в служби, трябва да се създаде система за контрола им.
"С изключение на Служба военно разузнаване, службите в България са безконтролни", посочи той.

Във връзка с експулсирането от България на предстоятеля на Руската църква Васиян, Филип Гунев коментира, че не е изненадан, "тъй като руската църква е доста политизирана, активно се включва и в подкрепа на войната". Той припомни и посещението на руския патриарх Кирил в България и "как си позволи политически коментари при президента Румен Радев".

"Не бих се изненадал и ако са поели и някакви други ангажименти (експулсираните свещеници - б.р.). Ако съществуват такива доказателства за подозренията, то решението е било правилно", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase