Снимка: БГНЕС
fallback

Екоактивисти от движението Extinction Rebellion бяха обвинени в това, че са убили множество риби в реката и фонтаните на френски град. В знак на протест срещу токсичните отпадъци те оцветиха водите им с яркозелена боя, съобщават от The Times.

Ерик Щрауман, кмет на Колмар, град в Елзас, чийто крайбрежен район е известен като Малката Венеция, каза, че десетки мъртви риби са открити да плуват на повърхността, след като активистите изхвърлиха варели с флуоресцеин в река Лаух през уикенда.

"Бях свидетел на въздействието върху водната дива природа на тази боя, която беше разпръсната в насипно състояние и остана видима в продължение на 24 часа", каза Страуман.

Полицията задържа мъж, който е видян да налива органична боя в Лаух.

Клонът на Extinction Rebellion (XR) в близкия Страсбург съобщи във Facebook, че е извършил акцията в Колмар и в самия Страсбург в знак на протест срещу новоодобрено депо за 42 000 тона токсични отпадъци в неизползвана мина във Wittelsheim. Противниците на проекта на Stocamine - Straumann казват, че заровените отпадъци, включително азбест, арсен и цианид, са заплаха за водната маса.

Протестното движение настоя, че флуоресцеинът е безвредно вещество, широко използвано като диагностичен контрастен агент в медицински процедури и други приложения.

"Поне една мъртва риба вече е плавала преди флуоресцеинът да бъде изхвърлен", се казва в изявление. "Тази боя е безвредна и често се използва от рибовъди, рибари и техници за питейна вода. Искрено се надяваме, че съветът ще извърши необходимите здравни проверки, за да разбере тази ситуация."

Extinction Rebellion activists dye river in Zurich green https://t.co/5NrGS3MjSA pic.twitter.com/dtoJ1kSwVw

— SimpleNews.co.uk (@Simplenewsuk) September 11, 2019

Страуман каза, че въпреки че подкрепя опозицията срещу депото за отпадъци Stocamine, действието Extinction Rebellion е неприемливо. Освен че са убили рибата, те са нанесъли "визуално замърсяване" на града, допълни той.

Съветът все още не е решил дали ще подаде наказателна жалба срещу Extinction Rebellion.

Страуман каза пред вестник Le Figaro, че е бил един от първите, които се противопоставиха на проекта Stocamine през 2016 г., когато беше председател на районния съвет, "но бях съвсем сам и не видях еколози да предприемат действия".

Екологичните активисти често използват флуоресцеин в протести в Европа и Съединените щати през последните години. Във Франция е изхвърлен в реките в Анси, Рен и другаде.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Истината е

преди 7 месеца

Екоактивистити са като динята: отвън - зелени, отвътре - червени.

36

Анонимен

преди 7 месеца

Рибите вредят на екологията, замърсяват водата, отнемат и кислорода, вредят на околната среда, добре са направили. Рибите като отнемат кислорода от водата, остава водорода, ако са много рибите какво става.:))

35

Страхил

преди 7 месеца

Човешката глупост няма граници

fallback