Снимка: Pixabay

През периода, когато активно се прибира земеделската продукция, цените на плодовете и зеленчуците продължават да вървят нагоре.

„Имахме доста по-лоша реколта, особено при плодовете. При доматите имаше по-малко външно производство и на практика наблюдаваме тези явления. Краставицата е интересен продукт, тя буквално беше с 30% нагоре, следващата седмица с 30% надолу, за последните четири дена е отново в посока надолу. Доста сериозна вариация, абсолютно неритмично предлагане. При лука продължава да е лоша реколтата, затова и цената му е с 40% по-висока. Той е шампион, спрямо нивата от миналата година. Морковът е по-евтин с около 12%“, коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на ДКСБТ, който прогнозира, че плодовете и зеленчуците ще останат по-скъпи и в началото на есента.

Още по темата

При останалите хранителни продукти също има вариации. При сиренето увеличението в цената е с около 5%, кашкавалът е с 10% по-скъп, маслото е с 6 % по-евтино, а свинското месо е с цени като миналата година. Олиото и рибата са също по-евтини в сравнение с миналата година. Варивата също имат стабилни цени. Захарта е по-скъпа, спрямо миналата година, с около 6% и тенденцията е да се повишава.

„ С 11% ще бъдат по-скъпи и суровините за приготвянето на зимнината тази година. Това зависи от продуктите, които ще се използват, какви са и откъде ще бъдат закупени. Това ще оскъпи зимнината с около 10% на средна база. Ако някой прави туршия от зеле, тя ще му бъде по-скъпа с 9% към днешна дата. Лютеницата също ще е по-скъпа, защото доматът в момента не е изгодна суровина за консервиране, заради малкото предлагане. Тук основата причина е изключително лошото време през пролетта. Цените на червения и зеления пипер са на равнищата от миналата година, при него предлагането е по-добро. Туршията от чушки ще бъде като миналата година“, допълни Владимир Иванов.

Според него, пазарните процеси се развиват бавно, има добра запасеност на пазара от родно и вносно производство. Няма причини за резки движения на цените нагоре. Очаква се, ако има повишение, то да е с 1%-1,5%. Тенденцията през следващите седмици е за задържане на цените или много малко движение нагоре, с уговорката, че наблизо се води война и не е сигурно какво може да се случи в геополитически план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase