Снимка: БГНЕС

Летният туристически сезон минава като по учебник, заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка в туризма, Радио София. "До 15 юни леглата бяха празни, после започна запълняемост, а във „високия сезон“ натоварването по българското Черноморие беше видимо", каза той.

Очаквахме 5,1 млн. пътувания на български граждани по Черноморието и 3,1 – на чужденци – за цялото лято. В края на юли се отчита около 1% ръст спрямо 2019 г. В някои направления спрямо 2022 г. ръстът е над 50%, допълни Драганов. По думите му, първите 3 месеца на 2023 г. са били много силни за туризма.

Изоставане от 9% обаче се отчита за май, юни и юли. Независимо от причините, важното е бизнеса и общините да осмислят рекламната си стратегия за следващата година, та да не се виждат празни шезлонги по Черноморието, коментира експертът.

И тази година не се мина без типично за някои българи мрънкане относно родните ни курорти. Но така нещата не се оправят. Още повече, че невинаги забележките и недоволството имат основания.

Драганов припомни, че по европейски проекти бяха изградени десетки пречиствателни станции по черноморското крайбрежие, има осигурена охрана и здравни власти. "Има стотици хиляди щастливи летовници",каза той.

Според специалиста до 15 септември може да се очаква натоварване по пътищата, но туристи остават по летните курорти само до средата на октомври - дори и времето да е топло след това, защото бизнесът се връща в работния си цикъл.

Най-много, но кратки са посещенията от Румъния. Най-дълъг престой имат англичаните и германците – по около 11 дни средно.

След лятото, да не забравяме хората, които се привличат от културния, планинския и СПА и уелнес туризма, напомни още Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase