Снимка: БГНЕС

Партньорът на премиера на Италия Джорджия Мелони стана обект на критики, защото е казал на млади жени, че трябва да спрат да пият прекомерно, ако искат да избегнат риска от изнасилване.

Андреа Джамбруно, телевизионен журналист, който има шестгодишна дъщеря от Мелони, направи коментара, докато беше домакин на студиен дебат за груповите изнасилвания на тийнейджъри в Палермо и близо до Неапол, които доминираха в заглавията в Италия това лято.

"Ако отидете да танцувате, имате пълното право да се напиете, не би трябвало да има никакво недоразумение и какъвто и да е проблем, но ако избягвате да се напивате и да губите сетивата си, може също така да избегнете определени проблеми, защото тогава намирате вълка" обоснова се той.

Забележките бяха осъдени като "опозоряване на жертвата" от опозиционни политици, включително Киара Грибаудо, депутат от Демократическата партия, която каза, че Джамбруно "забравя да каже на мъжете – които са единствените виновни страни – да избягват да изнасилват"

Друг депутат от Демократическата партия, Киара Брага, каза, че забележките "за пореден път внушават, че понякога вината е на жената".

Сесилия Д’Елия, сенатор от Демократическата партия, каза: "Ако едно момиче пие твърде много, може да очаква главоболие, а не изнасилване".

Киара Апендино, депутат от Пет звезди, каза, че аргументът на Джамбруно подкопава кампанията, водена от Мелони за спиране на сексуалното насилие.

В четвъртък премиерът ще посети град Кайвано близо до Неапол, където това лято група младежи изнасилиха две момичета на 10 и 12 години. 46-годишната Мелони каза, че е била "дълбоко засегната" от изнасилванията, които са заснети от нападателите.

Апендино каза: "Имаме първата жена министър-председател в историята, която твърди, че се бори усилено срещу сексуалното насилие и се представя като жена, майка и християнка. Тя трябва да се дистанцира от много сериозните твърдения, направени от нейния партньор."

19-годишната жертва на друго скорошно групово изнасилване в Палермо каза, че е била широко обвинявана в социалните медии. Едно съобщение, което тя получава, гласи: "Очевидно ще ти се случи, ако ще се обличаш така..."

42-годишният Джамбруно, който също беше критикуван, че отхвърля изменението на климата, след като каза миналия месец, че "лято е и става горещо, както винаги", беше наречен "принц Филип" на Мелони във вторник от италианския всекидневник La Stampa.

Мелони не е коментирала възгледите на партньора си за изнасилването.

Джамбруно, чиято кариера процъфтява, откакто Мелони стана министър-председател, сега води ежедневно шоу в канал в мрежата Mediaset, основана от покойния Силвио Берлускони.

Той каза в сряда, че забележките му са били изтълкувани погрешно, като нарече критиките "сюрреалистични" и каза пред Corriere della Sera: "Не съм казал, че на мъжете е позволено да изнасилват пияни жени". Той попита: "А левицата да не иска да види всички да са пияни? Дрогирани?"

Не всичките му критици обаче бяха отляво. Алесандра Мусолини, десен евродепутат и внучка на фашисткия диктатор Бенито Мусолини, предупреди, че възгледите на Джамбруно "ни връщат направо в Средновековието".

"Това е обичайното – мъж, който казва "ти си го търсиш", заяви тя пред La Repubblica. "Това, което хората не искат да разберат, е, че ако исках, трябваше да имам правото да се разхождам наоколо с очите си, защото няма нищо, което да оправдава мъжкото насилие. Изнасилването си е изнасилване и ако не го разбираме, наистина всичко е свършено за нас, жените."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase