Снимка: архив, БГНЕС

Продължаващите климатични промени представляват значително предизвикателство за европейските ски курорти, съобщи АФП, цитирайки научно изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Дори изкуственият сняг ще съдаде проблеми с потреблението на вода и енергия, се казва в изследването.

Половината от ски курортите в света се намират в Европа. Те генерират годишен оборот от повече от 30 милиарда евро и представляват много важен дял от местните икономики.  

Авторите на изследването са проучили 2234 станции, разположени в 28 различни европейски държави - от Турция до Исландия, през Балканите, Скандинавския полуостров, Карпатите и Алпите, с два сценария. Според първия сценарий повишаването на средната годишна температура е 2 градуса по Целзий, според втория - 4 градуса по Целзий.

„Това изследване показва, че във всички планински региони на Европа бъдещата промяна на климата ще доведе до влошени условия в сравнение с предходните десетилетия, въпреки че те ще варират от регион на регион и в рамките на самите региони“, каза Самюъл Морин, изследовател по физика на снега и автор на изследването.

Без да се прибягва до изкуствен сняг, 53% от курортите биха били изправени пред „много висок“ риск от липса на сняг при повишаване на температурите с  два градуса по Целзий. При покачване от четири градуса по Целзий почти всички станции - 98 процента, се оказват в ситуация на липса на сняг.

При изкуствен сняг делът на рисковите курорти ще намалее до 27 процента при повишение с 2 градуса и съответно до 71 процента при повишение на температурите с 4 градуса.

Изкуственият сняг има слаб ефект в райони на ниска надморска височина или в райони, разположени на юг.

Прекалено високите температури не позволяват ефективното производство на изкуствен сняг.
(БТА, Розалия Благоева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase