Снимка: БГНЕС

Икономиката на Китай трябваше да стимулира една трета от глобалния икономически растеж тази година, така че драматичното ѝ забавяне през последните месеци създава тревога в целия свят.

Политиците се подготвят за удар върху икономиките си, тъй като вносът на Китай на всичко от строителни материали до електроника намалява. Caterpillar Inc. казва, че китайското търсене на машини, използвани на строителните площадки, е по-лошо, отколкото се смяташе досега. Президентът на САЩ Джо Байдън нарече икономическите проблеми "бомба със закъснител".

Глобалните инвеститори вече са изтеглили повече от 10 милиарда долара от китайските фондови пазари, като повечето от продажбите са в основни компании. Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley намалиха целите си за китайските акции, като първите също предупреждават за рискове от разпространение към останалата част от региона.

Азиатските икономики понасят най-големия удар върху търговията си досега, заедно със страните в Африка. Япония отчете първия си спад на износа от повече от две години през юли, след като Китай намали покупките на автомобили и чипове. Централните банкери от Южна Корея и Тайланд миналата седмица цитираха слабото възстановяване на Китай за понижаване на техните прогнози за растеж.

Не всичко обаче е обречено и мрачно. Забавянето на Китай ще намали световните цени на петрола, а дефлацията в страната означава, че цените на стоките, доставяни по света, падат. Това е добре за страни като САЩ и Обединеното кралство, които все още се борят с високата инфлация.

Някои нововъзникващи пазари, като Индия, също виждат възможности, надявайки се да привлекат чуждестранни инвестиции, които може да напуснат бреговете на Китай.

Но тъй като Китай е втората по големина икономика в света, продължителното забавяне в Китай ще навреди, вместо да помогне, на останалия свят. Анализ на Международния валутен фонд показва какъв е залогът: когато темпът на растеж на Китай се повиши с 1 процентен пункт, глобалната експанзия се засилва с около 0,3 процентни пункта.

Дефлацията в Китай „не е толкова лошо нещо“ за световната икономика, каза Питър Березин, главен глобален стратег на BCA Research Inc., в интервю за Bloomberg. „Но ако останалият свят, САЩ и Европа, изпаднат в рецесия, ако Китай остане слаб, тогава това би било проблем – не само за Китай, но и за цялата световна икономика.“

Търговски спад

Много страни, особено тези в Азия, считат Китай за най-големия си експортен пазар за всичко - от електронни части и храна до метали и енергия.

Стойността на китайския внос е спаднала през девет от последните 10 месеца, тъй като търсенето отстъпва от рекордните върхове, установени по време на пандемията. Стойността на пратките от Африка, Азия и Северна Америка е била по-ниска през юли, отколкото преди година.

Африка и Азия са най-силно засегнати, като стойността на вноса е намаляла с повече от 14% през първите седем месеца на тази година. Част от това се дължи на спад в търсенето на електронни части от Южна Корея и Тайван, докато падащите цени на стоки като изкопаеми горива също удрят стойността на стоките, изпратени до Китай.

Досега действителният обем на стоки като желязна или медна руда, изпратени в Китай, се задържа. Но ако забавянето продължи, доставките могат да бъдат засегнати, което ще засегне миньорите в Австралия, Южна Америка и другаде по света.

Дефлационен натиск

Цените на производител в Китай са се свили през последните 10 месеца, което означава, че цената на стоките, доставяни от страната, намалява. Това е добре дошла новина за хората по света, които все още се борят с високата инфлация.

Цената на китайските стоки в пристанищата на САЩ пада всеки месец тази година и това вероятно ще продължи, докато фабричните цени в Китай се върнат на положителна територия. Икономистите от Wells Fargo & Co. изчисляват, че „твърдото приземяване“ в Китай – което те определят като 12,5% отклонение от тенденцията за растеж – би намалило базовата прогноза за потребителската инфлация в САЩ през 2025 г. с 0,7 процентни пункта до 1,4%.

Бавно възстановяване на туризма

Китайските потребители харчат повече за услуги, като пътувания и туризъм, отколкото за стоки, но те все още не се отправят смело в чужбина. Доскоро правителството забраняваше груповите обиколки до много страни и все още има липса на полети, което означава, че пътуването е много по-скъпо, отколкото беше преди пандемията.

Пандемията и слабата икономика ограничиха доходите в Китай, докато дългогодишният спад на жилищния пазар означава, че собствениците на жилища се чувстват по-малко богати от преди. Това предполага, че може да отнеме много време, докато задграничните пътувания се възстановят до нивата, на които са били преди пандемията, засягайки зависимите от туризма нации в Югоизточна Азия като Тайланд.

Влияние върху валутата

Икономическите проблеми на Китай тласнаха валутата надолу с повече от 5% спрямо долара тази година, като юанът беше близо до надхвърляне на границата от 7,3 този месец. Централната банка ескалира защитата си на юана чрез различни мерки, включително ежедневните валутни фиксинги.

Обезценяването на офшорния юан оказва по-голямо влияние върху колегите му в Азия, Латинска Америка и блока от Централна и Източна Европа, показват данни на Bloomberg, като съотношението на китайската валута към някои други се повишава.

Слабото разпространение на настроения може да натежи върху валути като сингапурския долар, тайландския бат и мексиканското песо, тъй като корелациите нарастват, според Barclays Bank Plc.

„С по-слабата китайска икономика е много трудно да бъдем оптимисти по отношение на азиатските икономики и валути и ние сме по-загрижени за изложените на метали валути“, каза Магдалена Полан, ръководител на макроизследванията на нововъзникващи пазари в PGIM Ltd. Слабост в строителния сектор може да навреди на валути на икономики, ръководени от износа на суровини, като чилийското песо и южноафриканския ранд, каза тя.

Австралийският долар, който често се търгува като заместител на Китай, загуби повече от 3% през това тримесечие, което е най-лошото представяне в кошницата от Г-10.

Отдръпване от облигациите

Намаляването на лихвените проценти в Китай тази година намали привлекателността на неговите облигации за чуждестранните инвеститори, които намалиха експозицията си към пазара и търсят алтернативи в останалата част от региона.

Задграничните притежания на китайски суверенни облигации са с най-ниския дял от общия пазар от 2019 г., според изчисления, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria. Глобалните фондове бяха настроени по-добре към облигациите в местна валута на Южна Корея и Индонезия, тъй като централните банки там са близо до края на своите цикли на повишаване на лихвените проценти.

Луксозни стоки

Компаниите от Nike Inc. до Caterpillar отчетоха спад в печалбите си от забавянето в Китай. Индексът MSCI, който проследява глобалните компании с най-голяма експозиция към Китай, се е понижил с 9,3% този месец, почти двойно повече от спада в по-широкия измерител на световните акции.

Измерителят на европейските луксозни стоки и пътуванията и отдиха в Тайланд също проследява загубите спрямо бенчмарка на китайския капитал. Секторите са „точно отражение на начина, по който глобалните инвеститори могат да бъдат индиректно изложени на Китай и перспективите, тъй като китайската икономика продължава да тежи“, каза Редмънд Уонг, пазарен стратег в Saxo Capital Markets в Хонконг.

Фирми за луксозни стоки като производителя на чанти Louis Vuitton LVMH, собственикът на Gucci Kering SA и Hermes International, са особено уязвими от всякакви колебания в китайското търсене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase