Снимка: БГНЕС

Китай излъчи документален филм от осем части, за да покаже своите войници, които се заклеват да пожертват живота си, за да завземат Тайван.

Държавният телевизионен оператор CCTV показа Chasing Dreams, за да отбележи 96-ата годишнина на Народната освободителна армия (PLA). Първите няколко епизода се фокусират върху последните военни учения, които Китай проведе около Тайван, включително учение, известно като Joint Sword, което имитира блокада на острова. Това беше извършено в отговор на срещата на тайванския президент Цай Инг-уен с говорителя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти през април.

Поредицата също така включва драматични свидетелства на няколко войници, които изразяват готовността си да умрат при нахлуване в Тайван.

"Ако войната избухне и условията са твърде трудни в реална битка, ще използваме собствените си тела, за да разчистим пътя за нашите (десантни) сили", заяви Зуо Фенг от миночистачната единица на флота на PLA.

Пилотите предложиха да използват изтребителите си в самоубийствени атаки срещу врага, ако им свършат боеприпасите в реални битки.

"Ако мога да бъда наистина горд един ден, това ще бъде денят, в който родината най-накрая се обедини отново с Тайван", казва Ли Юан-Тунг, офицер от военновъздушните сили на PLA, цитиран от The Times.

Китайската комунистическа партия смята Тайван за измамна провинция и президентът Си обеща да го обедини отново с континента, ако е необходимо и със сила, до 2050 г.

Освен патриотични войници, обещаващи да пожертват живота си, документалният филм включва и сцени на PLA, които провеждат съвместно десантно учение, както и на китайския самолетоносач Shandong, който провежда учения край източното крайбрежие на острова.

Китай засили военните учения около Тайван и многократно изпрати бойни самолети през централната линия на Тайванския проток, считан за неофициална граница между континента и острова.

Като част от своята пропаганда китайските държавни медии и PLA редовно пускат видеоклипове или други рекламни материали, за да подчертаят усилията на военните за модернизиране и разширяване. Експерти казват, че Chasing Dreams е най-новото усилие на Пекин да разпалва националистическите настроения.

"Във време, когато военният и външнополитическият апарат на Китай изпитва нестабилност, китайското правителство се опитва да използва обединението с Тайван като начин да повиши морала и духа на НОАК", обяснява Су Дзъ-юн, военен анализатор в Института за национални Изследователските отдели за отбрана и сигурност в Тайван, пред The Times.

Китай наскоро смени командирите на стратегическите си ракетни сили и отстрани откровения си външен министър Цин Ган. Внезапните размествания може да отразяват възможна нестабилност във висшите ешелони на Комунистическата партия и те засилват кампанията на Си за назначаване на лоялни хора на ключови роли.

Въпреки това Су каза, че Тайван трябва да се отнася предпазливо към документалната поредица.

"Прекомерното тълкуване на военната пропаганда на Китай може да създаде ненужни вътрешни опасения в Тайван", допълва той, добавяйки, че Тайпе трябва да се съсредоточи върху укрепването на военния си капацитет на фона на нарастващия брой операции в така наречената сива зона, извършвани от китайските сили.

"Малко вероятно е Китай да атакува Тайван преди 2030 г., тъй като рисковете от извършване на амфибия остават твърде високи", на мнение е Су. "Ако опитът им да нахлуят в Тайван се провали, това ще бъде политическа катастрофа за Си и Комунистическата партия. Засега мисля, че Пекин ще се придържа към своите кампании за сплашване."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase