Снимка: Pixabay/skaramelka

Туристите, решили да посетят Испания, които искат да вечерят сами в ресторантите, понякога забелязват хладен прием от сервитьорите. Често те са изпращани към масите в най-мръсните ниши на техните заведения.

Подобно поведение често остава добре скрито от местните посетители. Но сега ресторантьорите в Барселона започват изцяло да забраняват самостоятелните вечери, въз основа на това, че се отразява лошо на бизнеса, когато една маса може да бъде предоставена вместо това на група туристи.

Местните жители, които искат да се хранят сами на терасите на ресторантите, които през пролетта и лятото са изключително желани, се ядосват, когато биват отхвърлени. Практиката стана особено разпространена в ресторантите в центъра на Барселона - на Carrer de Blai, улица, известна със своите тапас барове, и в квартал Eixamplе, пишат от The Times.

Оплакванията относно забраната се разпространяват в социалните мрежи, а скоро след това се превърнаха в тема и в националната преса.

"На първата тераса, където намерих маса, бързо пристигна сервитьор и ми каза, че е запазена. Не беше. Веднага след като станах, група чужденци, които бяха зад мен, седнаха", каза кандидат-покровител пред El País. Самотният вечерящ разказва как втори ресторант му казал, че може да се храни само 20 минути, а трети - че терасата е само за групи. Той се върнал у дома без да е вечерял.

Друг клиент споделя, че дори местният бар, който тя посещава редовно, е отказал да я настани.

"През последните месеци няколко пъти ми отказаха място на терасата, защото бях сама, дори и да имаше свободна маса", разказва тя. "Последният път, когато бях много разстроена, им казах, че ако е въпрос на пари, съм готова да играя тяхната игра, че ако трябва да храним ненаситния капитализъм, то да ми кажат колко е минимумът, който трябва да платя, за да мога да седна на терасата и да вечерям. Казаха ми, че не става въпрос за пари, просто не мога да седя сама."

Едно от кафенетата в града е създало система за билети за клиенти, които искат да седнат на терасата му.

В Барселона, където масовият туризъм е горещ политически въпрос, местните жители също са ядосани, че не им е позволено да пият питие преди вечеря или обяд на масите на терасата поради въвеждането на часове за хранене в чужбина. Хората, които се появяват да пият по обяд или преди 20:00 часа, са връщани, тъй като масите са били използвани за обяд или вечеря.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase