Снимка: архив, БГНЕС

Странно метеорологично явление се наблюдаваше тази сутрин в района на Констанца в Румъния. Гъста мъгла обхвана няколко курорта, а снимките бяха заснети от камери за наблюдение, монтирани на няколко плажа, съобщава Диджи24.

Видимостта е толкова ниска, че на места едва може да се различи нещо на няколко метра напред. Метеоролозите издадоха жълт код, а румънската полиция обръща внимание, че на магистралата, която свързва Констанца с Букурещ, видимостта е под 200 метра. Според специалистите феноменът се дължи на това, че морската вода се е охладила и тъй като въздухът е много горещ, се е образувал конденз.

Заради тропическа въздушна маса от Северна Африка днес оранжев код за жеги е в сила за Букурещ, Кришана, Банат и южната половина на Олтения и Мунтения. Очаква се температурите да достигнат 41 градуса на сянка. Топлинният дискомфорт ще бъде висок, а индексът на температурата и влажността ще надхвърли критичния праг от 80 единици, предупреждават експертите.

Жегата наложи спешни мерки за животните в зоологическата градина на Букурещ.

"Правим им чайове, даваме им замразени плодове и замразено месо, постоянно пълним легени с вод. За птиците имаме водопръскачки", коментира за Аджепрес директорът на зоологическата градина Анкуца Елена Опря. Някои зони са покрити с камуфлажно платно.

Горещината ограничи и пътния трафик. До 20 ч. днес е забранено движението на моторни превозни средства с разрешена максимална маса над 7,5 тона по всички републикански и скоростни пътища, както и по магистралите в окръзите Арад, Бихор, Караш Северин, Кълъраш, Долж, Гюргево, Яломица, Илфов, Мехединц, Олт, Телеорман и Тимиш.

"През следващите 20 години климатът в Румъния ще бъде подобен на този в Гърция и ще преминем през дълги периоди на гореща вълна с много екстремни метеорологични явления, които ще генерират промени в цялото румънско общество. Възможно е плодовете, с които сме израснали, да намалеят, предлагайки перспектива за култивиране на нови сортове растения", коментира в интервю за Диджи24 министърът на околната среда Мирча Фекет.

Той засегна и темата за опустиняването в южната част на страната.

"Ако не се намесим бързо - залесяването е един от изпитаните инструменти, рискуваме районът да се превърнем в малка пустиня Сахара", предупреди министърът.

Само в Долж над 100 000 хектара са подложени на засушаване. Това е бласт, известна като "Олтения Сахара" - триъгълникът на картата между Крайова, Калафат и Корабия. Според румънските специалисти дюните напредват всяка година с хиляда хектара. Основната причина за това рядко явление е обезлесяването на горските пояси, които спират ефектите от безводието. Но ако през 1970 г. горите са покривали 12% от площта на окръг Долж, сега те заемат само 7% и цифрата продължава да намалява, информира Диджи24, като се позовава на данни на Националната агенция по метеорология.  
(Кореспондент на БТА Мартина Ганчева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase