Снимка БГНЕС

Хората често забравят да пият вода в жегата и това е една от най-честите грешки.

В летните горещини трябва да приемаме минимум литър и половина вода, дори повече. Това заяви в ефира на “Здравей България” по Нова тв кардиологът д-р Венцислав Григоров в болница “Сърце и мозък” - Бургас.

Течности трябва да приемаме дори в моменти, в които не изпитваме жажда, за да може да поддържаме тялото си хидратирано, като по този начин се подлагаме и на по-малко стрес”, заяви Григоров.

"Абсолютно задължително е да избягваме алкохола през летните месеци, тъй като той довежда до допълнително обезводняване. Трябва да се избягваме обилното преяждане с тежки храни. Препоръчва се да ядем по-често, но в по-малки количества, да преобладават по-леките храни - плодове, зеленчуци”, допълни още той.

Според климатолога Зорница Спасова първата вълна на горещото време е най-опасна за хората, защото още не са се адаптирали. "Първите жертви са най-уязвимите, с хронични заболявания. И за здрав човек 40 градуса са твърде много", обясни Спасова. По думите й за гореща вълна се смята 3 последователни дни с над 30 градуса.

“В България се смята, че 32 градуса е ден с горещо време, жълт код се обявява на 34 градуса”, обясни Спасова.

Нощите с над 20 градуса също били опасни, защото тялото не можело да се охлади.

"Веднъж преживял топлинен удар, човек трябва да внимава до края на живота си", обясни Спасова.

В България има най-ниска климатизация в ЕС – 46%, обясни още Спасова.

"Поне 3 часа на ден трябва да прекарвате в климатизирани помещения, дори в обществени места, ако нямате климатик вкъщи", съветва Спасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase