Снимка: Bulgaria ON AIR

Първата премиера за предстоящия есенен сезон в Народния театър "Иван Вазов" ще е по текст на украинката Саша Денисова. Заглавието е "Хага", а текстът е повече от актуален, защото показва края на войната.

"Театърът е занимание, което иска дистанция, за да осмисли събитията. Тук случаят е друг, тук няма дистанция. Това, което се случва на сцената, има пряка връзка с реалността. Това е плашещо, понякога вдъхновяващо", каза режисьорът на представлението Галин Стоев в предаването "България сутрин".

Той каза, че се е запознал с авторката Саша Денисова близо година след започването на войната в Украйна.

"Чух нейното име, разбрах, че се е установила в Полша след войната. След като се афишира, тя се принуди да напусне Руската федерация и всичките ѝ представления са паднали", разказа режисьорът.

Той обясни, че отишъл в град Познан, за да гледа постановката "Хага" и излизайки от представлението си казал, че тази пиеса трябва да бъде направена и в България.

"Тя ми направи много голям комплимент, като каза, че много иска някой истински режисьор да направи този текст", спомня си пред Bulgaria ON AIR Галин Стоев.

В пиесата освен познати актьори като София Бобчева, Деян Донков, Радина Кържилова, Юлиан Вергов - участват и млади непознати актьори.

Режисьорът каза, че постановката може да бъде разгледана в "най-добрата традиция на политическия театър". "Можем да кажем, че ползваме механизми и лостове, които идват от ежедневието ни", каза той.

По думите му пиесата минава през погледа на едно дете.

"Целият този похват, всичко да мине през въображението на едно дете, превръща нещата в театрална действителност. В края на историята седи историята на това дете, което прекосява войната и тук въпросът остава за зрителите - какво можем да кажем на това дете, когато ни погледне в очите", коментира Галин Стоев.

Премиерните представления на "Хага" са на 19 и 20 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase