Снимка: БГНЕС

Горещо е. Много горещо. А е лято едва от няколко седмици.

Тексас и част от югозападната част на САЩ понасят изпепеляваща гореща вълна.
В един момент повече от 120 милиона американци са били под някаква форма на предупреждение за опасни температури, съобщават Националната метеорологична служба на САЩ, цитирани от BBC. Това е повече от един на всеки трима от общото население.

В Обединеното кралство юнските горещини не просто счупиха рекордите за всички времена, а ги разбиха. Беше с 0,9C по-горещо от предишния рекорд, поставен през 1940 г. Това е огромна разлика.

Подобна е историята за безпрецедентно горещо време в Северна Африка, Близкия изток и Азия.

Следователно не е изненада, че Европейският център за средносрочни метеорологични прогнози каза, че в световен мащаб юни е бил най-горещият в историята.

А жегата не си отива. Трите най-горещи дни, регистрирани някога, са били през изминалата седмица, според службата за климата и времето на ЕС Коперник.

Средната световна температура достигна 16,89C в понеделник, 3 юли, и надхвърли 17C за първи път на 4 юли, със средна глобална температура от 17,04C. Временните данни показват, че температурата е била по-висока на 5 юли, когато е достигнала 17,05C.

Тези върхове са в съответствие с прогнозите на климатичните модели, казва проф. Ричард Бетс, учен по климата в Met Office и Университета на Ексетър.

"Не бива да се изненадваме от високите глобални температури", казва той. "Всичко това е ярко напомняне за това, което знаем от дълго време и ще виждаме все повече крайности, докато не спрем да натрупваме повече парникови газове в атмосферата."

Когато мислим колко е горещо, ние сме склонни да мислим за температурата на въздуха, защото това е, което изпитваме в ежедневието си.

Но по-голямата част от топлината, съхранявана близо до повърхността на Земята, не е в атмосферата, а в океаните. А там също се наблюдават някои рекордни температури тази пролет и лято.

Северният Атлантик, например, в момента изпитва най-високите температури на водата на повърхността, регистрирани някога. Тази морска гореща вълна е особено изразена около бреговете на Обединеното кралство, където в някои райони има температури до 5C над обичайните за това време на годината.

Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) определи това като гореща вълна от категория 4. Обозначението рядко се използва извън тропиците и означава "екстремна" топлина.

"Такива аномални температури в тази част на Северния Атлантик са нечувани", казва Даниела Шмид, професор по науки за Земята в университета в Бристол.

В същото време в тропическия Тихи океан се развива Ел Ниньо.

Ел Ниньо е повтарящ се метеорологичен модел, причинен, когато топлите води се издигат на повърхността край бреговете на Южна Америка и се разпространяват през океана.

Тъй като както в Атлантическия, така и в Тихия океан има горещи вълни, може би не е изненадващо, че глобалните температури на морската повърхност както през април, така и през май са били най-високите, регистрирани някога в данните на Met Office, които се връщат чак до 1850 г.

"Ако моретата са по-топли от обикновено, можете да очаквате и по-високи температури на въздуха", казва Тим Лентън, професор по изменение на климата в университета Ексетър.

Повечето от допълнителната топлина, уловена от натрупването на парникови газове, е отишла за затопляне на повърхността на океана, обяснява той. Тази допълнителна топлина има тенденция да се смесва надолу към по-дълбокия океан, но движенията в океанските течения, като Ел Ниньо, могат да я върнат на повърхността.

"Когато това се случи, много от тази топлина се освобождава в атмосферата", обяснява проф. Лентън, "Така се повишава температурите на въздуха."

Лесно е да мислите за това изключително горещо време като за необичайно, но потискащата истина е, че изменението на климата означава, че вече е нормално да изпитвате рекордни температури.

Емисиите на парникови газове продължават да се увеличават всяка година. Темпът на растеж се забави леко, но свързаните с енергията емисии на CO2 все още са се увеличили с почти 1% миналата година, според Международната агенция по енергетика, глобален енергиен наблюдател.

"А колкото по-висока е глобалната температура, толкова по-голям е рискът от горещи вълни, казва Фридерике Ото, климатолог от Института по изменение на климата Грантъм към Имперския колеж в Лондон, пред BBC. "Тези горещи вълни са не само по-чести, но и по-горещи и по-дълги, отколкото биха били без глобалното затопляне."

Експертите вече прогнозират, че развиващият се Ел Ниньо вероятно ще направи 2023 г. най-горещата година в света.

Те се страхуват, че е вероятно временно да изтласка света близо до ключовият етап на затопляне от 1,5C. А това е само началото. Освен ако не намалим драстично емисиите на парникови газове, температурите ще продължат да се повишават.

Метеорологичната служба каза тази седмица, че рекордните юнски температури тази година са два пъти по-вероятни поради причинените от човека промени в климата.

Тези повишаващи се температури вече водят до фундаментални и почти сигурно необратими промени екосистеми по целия свят.

Рекордните юнски температури в Обединеното кралство помогнаха например за безпрецедентна смърт на риба в реки и канали.

Не можем да знаем какво въздействие ще има сегашната морска гореща вълна върху Обединеното кралство, предупреждава проф. Шмид от университета в Бристол, защото никога преди не сме виждали такава интензивна.

"В други региони, около Австралия, в Средиземно море, цели екосистеми се промениха, горите от водорасли изчезнаха, а морските птици и китовете гладуваха", казва тя.

Светът на практика е в състезание.

Ясно е, че вървим към все по-горещо и по-хаотично климатично бъдеще, но ние разполагаме с технологиите и инструментите, за да намалим нашите емисии.

Въпросът сега е дали можем да го направим достатъчно бързо, за да забавим климатичната катастрофа и да запазим въздействието на глобалното затопляне в управляеми граници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase