Снимка БГНЕС

"Украйна трябва да стане членка на НАТО. Не толкова за да се гарантира сигурността на страната, а за да се защити Европа от появата на "най-добре въоръжената, най-модерната страна с най-малко опитното ръководство" на Стария континент".

Това обяви бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в интервю за The Economist, предаде "Гордон".

"Ние вече доказахме, че ще защитим Украйна", обясни той и добави, че това, което европейците говорят сега, е много опасно. "Защото европейците казват, че не искаме да ги видим в НАТО, защото твърде много рискуват, затова ще ги въоръжим до безкрай и ще им дадем най-модерните оръжия. Как може да сработи това?", пита той.

Кисинджър осъжда Путин за инвазията и определя решението му като катастрофална грешка. Според него трябва да се прекрати войната, без да се създават условия за следващ кръг от конфликти. Кисинджър осъжда Запада, че дълги години е обещавал да подпомогне отбраната на Украйна, но без да представи какъвто и да било план за действие при възникване на заплаха. Така не само не е гарантирал сигурността на страната, но и е "вбесявал" Москва.

"Сега съм в странна позиция, за която хората казват: "Вижте го, той промени решението си, сега е за членството на Украйна в НАТО". И имам две причини за това. Първо, Русия вече не е конвенционална заплаха, каквато беше преди. И второ, сега въоръжихме Украйна до такава степен, че тя ще бъде най-добре въоръжената, най-модерната страна с най-малко опитното ръководство в Европа. Следователно е по-добре за сигурността на Европа Украйна да влезе в НАТО", заяви той.

За да се установи траен мир в Европа, трябва да се предприемат два хода. Първо, Украйна да бъде приета в НАТО "като средство за възпиране, както и за защита". Второто - Европа да организира сближаване с Русия като начин за създаване на стабилна източна граница, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase