IStockphoto

Кофеинът. Тази толкова сладка дума, която сякаш има способността да ни събуди само като я прочетем. Вероятно има много малък процент от световното население, който се събужда без кафе и никога не се е докосвал до „магическата“ напитка. Аз, честно да си кажа, не си представям сутрините без аромата на любимото си капучино, което ми дава цялата сила и енергия да бъда продуктивна през деня.

Но кофеинът не е само за събуждане. Ползите му в грижата за кожата са широко известни, като той помага за намаляване на подпухналостта, озаряване и намаляване на бръчките. Оказва се обаче, че противовъзпалителната съставка предлага и множество ползи за косата. По-специално шампоаните с кофеин се увеличават и на етикетите им е указано, че помагат за стимулиране на растежа. Но наистина ли е така?

Ползи от кофеиновия шампоан
 
Кофеинът е естествен стимулант на централната нервна система, който най-често се получава от кафеените зърна, но може да се намери и в някои видове чай и какаови зърна. Изследванията показват, че когато се прилагат локално, шампоаните с кофеин могат да проникнат в кожата и да достигнат до луковицата на косата, което им позволява да влияят върху здравето на кичурите и скалпа.
 
В едно проучване се доказва, че прилагането на шампоан с кофеин води до проникването на съставката както в кожата на скалпа, така и в космените фоликули само след две минути. Повечето изследвания, включващи продукти с кофеин са свързани с растежа на косата, но много от тях са открили и няколко допълнителни предимства от съставката.
 

Грижа за косата – маслото от лук е новият любим продукт

 

Акне по скалпа – какво го причинява и как да го лекувате?

 

Масло от чаено дърво – как да го ползвате за косата и скалпа?

Вазодилатиращи свойства – шампоаните, които осигуряват локално усвояване на кофеина, се свързват с вазодилатиращи или отварящи кръвоносните съдове свойства на скалпа. Въпреки това, експерти предупреждават, че концентрацията на кофеин трябва да бъде достатъчно ниска, за да действа като вазодилататор, поддържайки потока отворен, за да не стимулира обратния ефект, който е ограничаване на кръвния поток.
 
Масажирането на шампоана с кофеин в скалпа помага за увеличаване на притока на кръв.
 
Още за предимствата на кофеина за косата и други полезни съвети ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase