Снимка: БГНЕС

Първото нещо, което усещате, когато влезете в най-новата джамия в Турция, са миризмите на свежа боя и току-що постлан килим. Второто е размерът й.

Вътрешното пространство на централната джамия в Диарбекир, която отваря врати този месец, достига 30 метра от пода до короната на нейния осмоъгълен купол, обгръщаща шир от тюркоаз, злато и различни нюанси на богато синьо, украсени със стилизирана арабска калиграфия. 10 000 души могат да се молят вътре, а още 15 000 на територията отвън. Комплексът разполага също с конферентен център, младежки център и изложбена зала, както и подземен паркинг с 500 места.

Цената на тази "мега джамия" достигна 19 милиона паунда. Тя беше финансирана от бизнесмени, въпреки че президентът Ердоган присъства на полагането на основния й камък през април 2017 г. Нейният строител печели държавни търгове от началото на хилядолетието - момента, когато Ердоган идва на власт с неговата партия АК. Но дори ръководителят на проекта на джамията признава, че тя рядко ще бъде пълна.

"Това е по-скоро символ на една цивилизация", казва Хюсеин Икоз във временната си офис сграда в края на обекта пред The Times. "В нашата цивилизация ислямът винаги е бил тук. Тази джамия ще остави наследство в бъдещето и завинаги."

Отвън джамията се издига неуместно като бетонен космически кораб. През последното десетилетие градът, де факто столица на югоизточната част на Турция с кюрдско мнозинство, беше на предната линия на нарастващите репресии на Ердоган срещу кюрдския активизъм, политика и войнственост. Голяма част от историческия център беше унищожен в битките между турските сили за сигурност и кюрдската сепаратистка милиция, ПКК, през 2015-16 г. HDP, партията с кюрдски корени, която спечели 65,5% от гласовете в Диарбекир на последните национални избори през 2018 г., е изправена пред дело за закриване и всички нейни избрани кметове бяха отстранени от длъжност от централното правителство.

Новата джамия обхваща 28 000 квадратни метра в самия център на Диарбекир, до градската община, военните жилища, оградени с бодлива тел, и търговски център, който се срути при земетресенията през февруари.

Около 20 000 нови джамии се появиха в Турция по време на 20-те години на власт на президента Ердоган. Някои са малки и построени в села, които преди това са нямали молитвени центрове, докато други са добавени към почти всяка нова държавна сграда: летища, нови жилищни квартали и правителствени комплекси. В другия край на скалата са мегаджамиите, като най-новата добавка на Диарбекир, които са построени на първокласни места в почти всеки голям град в страната, с още няколко зад граница на Балканите, в Близкия изток и Европа.

Докато присъства на среща на НАТО в Обединеното кралство през 2019 г., Ердоган откри централната джамия в Кеймбридж, построена и финансирана предимно от неговото правителство. В Турция новите джамии са най-видимите признаци на опитите му да ислямизира страната си, които до голяма степен се провалиха. Въпреки масовото разширяване на религиозните училища, наказателните данъци върху алкохола и огромните бюджети за Diyanet - държавният орган, който управлява ислямските въпроси, посещаемостта почти не се е променила

Малко места са по-малко заинтересовани от Диарбекир: въпреки че има консервативни части в обществото, HDP насърчава секуларистките, феминистки ценности, а младите градски кюрди рядко са практикуващи мюсюлмани. Икоз, подобно на много турци, има прагматичен възглед за своята религия: той пости за Рамадан, но никога не се моли или посещава джамия и е по-ентусиазиран от светските аспекти на своя проект - неговия размер, амбиция и факта, че ще се издига над града за векове напред — отколкото дали ще доближи хората на Диябакир до Бога. Той също така не дава категоричен отговор на въпроса дали шумът от строителство на джамии ще продължи, ако Ердоган загуби на изборите следващия месец, слагайки край на 20 години държавен ислямизъм.

"Не знам дали ще продължи", казва той. "Когато турската република беше основана за първи път, тя искаше интеграция със Запада. Не знаем как ще се промени културата. Никой никога не е строил пирамиди отново след древните египтяни, но те са останали."

В малки офиси на миля разстояние, на запусната улица, която дели с барове, бакалии и тълпи от купувачи от Диарбекир, HDP стартира предизборната си кампания, докато Икоз надзираваше последните щрихи на джамията.

За да отклони предстоящия случай на закриване, HDP издига изцяло нов набор от кандидати за парламентарните избори под новото партийно знаме: Зелената левица. Новото лого е подобно по стил и цветове на старото. Мерван Йълдъз, секретар на партията в Диарбекир, казва, че кюрдите са свикнали да работят около режими, които ги изтласкват от всички политически пространства.

"Правителството е във всички институции сега със своята идеология. В здравната система, образованието, навсякъде", казва тя пред The Times. "Тези избори са решение дали да продължим с фашизма или не."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase