Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Рибари от цялото Южно Черноморие се събраха на протест на пристанището в Поморие. Те настояват да бъде отменена заповед от февруари 2022 година на бившия земеделски министър Иван Иванов. Документът забранява улова с мрежи до два километра от брега на морето.

"Ние не пречим на никой, но идват и ни вдигат мрежите, забраняват ни да ловуваме. Моето разрешение е за две мили от брега, а те казват, че на една миля няма право. Аз къде да ходя? В открито море, какво ще хващам там?", недоумява рибарят от Ченгене скеле Янчо Янчев.

Рибарите казват, че с малките си лодки няма как да влязат навътре в морето, а пролетният риболов се практикува точно в тази зона, за която важи заповедта. Определят я като лобистка.

"Защо не спрат корабите, а спират нас? Целта е да унищожат нас, а корабите да си правят каквото искат", смята Георги от Поморие.

Рибарите откриват в заповедта и противоречия: "В заповедта пише до 1 морска миля, обаче в приложението пише един километър от бреговата линия. Тази заповед е сгрешена".

"Тъжното в цялата история е, че тези хората остават без поминък. Това 2 километра от бреговата линия да забраниш улов на попчета с мрежи, означава, че тези хора, с тези малки риболовни лодки, които са от 6 до 10 метра, няма как да влязат след тази двукилометрова зона. Първо там водите са много дълбоки, няма какво да ловят, второ - ние ги обричаме на несигурност", категоричен е кметът на Поморие Иван Алексиев.

Той ще настоява Министерството на земеделието да отмени заповедта преди пролетния риболов.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 година

Така трябва да бъде,гадовете се оливат-мрежи на 50м.от буните,пиратки и 'кво ли не съм виждал...Като искат да продават попчета да хващат въдиците...Ако забранят и RK-тата ще стане още по-добре...

11

Анонимен

преди 1 година

Здравейте, Ами луда работа .Аз съм от Варна няма риба никаде .Тези така наречени рибари каква инвестиция са направили по нашето море? Купили по една лодка един символичен данък.Според мен трябва да се остави поне 5 год без улов . По бреговете Румъния,Украйна, особено Грузия има много риба .

10

Варналиев

преди 1 година

Отиваш за заргана на Дружба( св.Константин и Елена и вуйна им) и скиваш едни тарикати разпъват мрежи на 200м от брега. Никаква риба не може да дойде. Отиваш при корумпетата от ИАРА( ама яки корумпета), казваш им , а те почват ако знам , че е незаконно да им кажа номера на лодката, али -бали. Нищо не се променя.

fallback