Снимка: БГНЕС

Гръцкото здравно министерство представи мерки за психологическа и физическа подкрепа за близките на загиналите и ранените в тежката влакова катастрофа в нощта срещу 1 март.

Ранените в катастрофата ще получат пълно медицинско покритие без никакво участие както в частта на медицинските консумативи, така и в частта на пълната им рехабилитация, както в държавни, така и в частни структури, ако е необходимо и в структури в чужбина. Националната агенция за здравни услуги вече покрива всички лечения и медицински консумативи на пациентите с множество наранявания. Агенцията ще продължи да го прави, докато е необходимо, без никакви такси за пострадалите.

Пълният пакет от мерки включва специална пенсия за семействата, чийто член или членове са починали, както и на тези, които могат да имат трайно увреждане над 50% заради катастрофата. Пенсията е необлагаема, независима от други доходи или получаване на друга пенсия. Размерът ѝ е 1655 евро и ще се коригира ежегодно с увеличаване на националната пенсия.

Друга мярка за близките на загиналите, лицата с трайни увреждания над 50% и лицата, настанени в интензивни отделения, е заличаването на дълговете към данъчните органи и осигурителните фондове. Към това се прибавя и освобождаването от задължения по кредити.

Част от общо 11 мерки е правото на назначаване в държавния сектор и ускоряването на изплащането на обезщетенията.

Челен сблъсък на товарен и пътнически влак в нощта срещу 1 март отне живота на 57 души, предимно млади хора. Четирима железопътни служители бяха обвинени, но общественият гняв се насочи към дългогодишното лошо управление на железопътната мрежа и страната беше разтърсена от масови протести.

Междувременно стана ясно, че пътниците на гръцките железници ще бъдат превозвани с автобуси от утре до възстановяването на железопътния транспорт. След тежката влакова катастрофа работниците от сектора обявиха непрекъснати 24-часови стачки, които доведоха до спиране на жп транспорта. Правителството спря жп услугите, докато се проверява безопасността на железопътната мрежа.

Очаква се жп транспортът да бъде възобновен в края на март със засилени мерки за безопасност, сред които е и изискване за присъствие на двама ръководители на движението на всяка гара, дори това да доведе до намаляване на превозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase