Снимка: БГНЕС
fallback

Пукнатината в стената на спалнята на Месут Муталибоглу е толкова широка, че той може да постави ключ за кола в нея. С едно движение на китката той успява да отчупи голямо парче мазилка от стената, което се разбива на земята.

Затова той и семейството му се изнасят от апартамента, в който са живели през последните 15 години. Сградата му не е успяла да премине теста за безопасност при земетресение. Има много голяма вероятност трус да срине целия този блок на земята.

Тук, в Истанбул, страхът расте.

Двете мощни земетресения в южната част на Турция, които взеха почти 50 000 жертви, донесоха нова спешност в най-големия град. Дом на 15 милиона души, той се намира на линията на разлома на Северен Анадол и експертите прогнозират, че разломът очаква своето голямо земетресение преди 2030 г.

Около 70% от сградите в града са построени преди промените в правилата, които наложиха по-строги строителни стандарти през 1999 г., и затова се считат за потенциално опасни. Само преди три месеца проучване каза, че земетресение тук може да убие до 90 000 души. Сега започва състезанието на властите с времето, за да се подготви града.

Месут знае много добре какво опустошение може да причини едно земетресение. Той току-що се е върнал от епицентъра в южния град Кахраманмараш, където трусовете убиха негови роднини.

"Случи се в 04:17 ч., роднина се обади и всички се събудихме с писъци", разказва той пред BBC докато сълзи потичат по лицето му и той се извръща, за да се съвземе. "Това е ужасна ситуация. Не можахме да стигнем до Кахраманмараш три дни заради снега, а когато стигнахме до развалините, беше толкова трудно. Не мога да го опиша. Надявам се Бог да не накара никой друг да преживее това."

Когато Месут се връща в Истанбул, властите бяха спрели тока и водата в апартамента му. "Помолих ги отново, за да можем да се преместим. Дадоха ми още два дни."

"От общината ни бяха изпратили писмено предупреждение за това, но ситуацията не се разреши поради отказ от страна на съседите. Знаехме, че ще ни спрат комуналните услуги и бяхме готови да си тръгнем оттук, но тогава стана земетресението и всичко се превърна в хаос."

След земетресенията на юг има повече от 100 000 нови молби до община Истанбул за проверки на безопасността на сградите. Списъкът на чакащите за една инжекция до три месеца, след това четири и продължава да расте.

Наемателите, както и наемодателите вече могат да кандидатстват, но някои все още не го правят поради финансовите последици. Обезщетенията за подпомагане на тези, които трябва да се изнесат от арестуваните сгради, са ниски. Няма официални данни, които да показват колко са се провалили на теста.

Кметът на града Екрем Имамоглу обеща повече обучение за спасителните екипи и подготовка на временни убежища, които биха могли да приютят до 4,5 милиона души след земетресение. Но мнозина се опасяват, че това все още не е достатъчно.

Една разходка по една обикновена истанбулска улица ще ви каже защо. Много от сградите имат специфични конструктивни характеристики, които могат да ги накарат да се срутят, ако бъдат подложени на натиск по време на земетресение.

Д-р Куртулус Атасевер, строителен и земетръсен инженер, посочва някои от тях. Той води ексипа на медията на парче земя, осеяно с камъни, което някога е било основите на сграда. Когато земетресение с магнитуд 5,8 удари Истанбул през 2019 г., тя беше толкова силно повредена, че трябваше да бъде съборена. Нагоре и надолу по улицата съседите му имат много от същите недостатъци.

Бетонът с добро качество е жизненоважен, казва той. А архитектурата е от решаващо значение. "Имаме някои надвеси тук. В този тип сгради имаме някои слаби или меки етажи. Има и къси колони, всъщност всички те са типични строителни проблеми."

С много прости думи, всеки от тях отслабва сграда на нивото на земята, което означава, че тя се бори да издържи горните етажи, ако има земетресение. Надвесът прави останалата част от сградата по-широка от основата. Меките етажи са там, където приземният етаж е по-висок от етажите над него. Късите колони нямат достатъчно дължина в сравнение с диаметъра им.

Те могат да бъдат направени безопасно, посочва д-р Атасевер, но само ако в дизайна са вложени подходяща мисъл и планиране. Особено в старите сгради това е рядкост.

 "Не се чувствам в безопасност тук", казва Ясемин Сюлейманоглу в сянката на дома си. "Нашата сграда се разклати много по време на земетресението през 2019 г. и колоните на тази отсреща се напукаха. Чувствам се неспокойна, а след този последен трус сме наистина уплашени. Губим съня си, защото може да ни удари по всяко време и мисля, че сме изложени на риск защото нашата сграда е стара."

Следващата стъпка е разработването на 50 км дълга система за ранно предупреждение, базирана на оптични влакна. Но за толкова огромен град е трудно да се знае къде хората биха отишли да търсят подслон, дори и да са забелязали, че предстои земетресение.

Докато снимките на опустошението на юг продължават да изпълват турските телевизионни екрани, тези опасения вече са в съзнанието на огромна част от населението на Истанбул. И само два месеца преди важните президентски и парламентарни избори, това наистина има значение.

През нощта земетресението и последиците от него се присъединиха към икономическата криза в Турция като ключов въпрос за избирателите. Мнозина не са доволни от начина, по който правителството се справя и с двете. Вторичните трусове тук не са само физически, но и политически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

То си е за страх бе!

преди 1 година

Що, тука много ли сме спокойни?

39

БЕЗ ГАЗ

преди 1 година

ДА БЕ СЕ ПРОКАРВАТ ГАЗОПРОВОДИ ДО СГРАДИ В ЗЕМЕТРЪСНИ РЕГИОНИ.. ПОДАВАТ ЗАГИНАЛИ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА>. АКО има прокарани да се ИСКЛЮЧАТ..

38

Проучват

преди 1 година

МНого древна система трепереща пресича жепе линията Северно от катастрофата.. в Гърция .. Вероятно е продължение на северно анадолския разлом през Гърция северо источно от ЛАриса.. Експерти да огледат геотектониквата на региона..

fallback