Снимка: архив, БГНЕС

В много страни в Европа зимата е твърде топла. В Алпите няма достатъчно сняг, а във Франция вече се опасяват от голяма суша през лятото. В Германия метеоролозите съобщиха за 12-ата поредна твърде топла зима.

През отминаващата зима в Европа имаше твърде малко дъжд и снеговалежи, а температурите бяха твърде високи. В Германия например метеоролозите съобщават, че това е дванадесетата поредна твърде топла зима, информира АРД. Средната температура в страната през зимните месеци е била дотук 2,9 градуса по Целзий - това е с 2,7 повече от средната температура за периода от 1961 до 1990, става ясно от данни на Германския метеорологичен център, пише Дойче веле.

През последните години тенденцията става все по-ясна и няма как да бъде обяснена освен с климатичните промени, предизвикани от човека, казва пред АРД Петер Хофман от Постдамския институт за изследване на климатичните промени. Той отбелязва, че една топла зима не е проблем, "но когато става дума за 12 поредни години - това вече е притеснително".

Липсата на сняг води до суша през лятото

Във Франция, Италия, Швейцария и някои части на Австрия в момента има значително по-малко сняг от характерното за този период на годината, казва метеорологът Клаус Хаслингер пред АРД. Според италианската природозащитна организация "Легамбиенте" в последните месеци в Алпите е паднал 50 процента по-малко сняг от обикновено.

АРД цитира и ръководителката на агенцията по хидрология и климатични промени към Института за изследване на снеговете и лавините в Давос Мануела Брунер. Според нея липсата на сняг ще доведе до суша през лятото и есента. В свое проучване тя доказва, че сушата, предизвикана от липса на сняг през зимата, е 15% по-голяма в периода от 1994 до 2017, отколкото в предходния - между 1970 и 1993. Брунер смята, че тази тенденция ще продължи.

Сушата в Италия предизвиква много проблеми

В голяма част от Европа не вали и достатъчно дъжд, обяснява АРД. Така например цяла Северна Италия страда от засушаване.

След като и февруари не донесе много дъжд в Италия, има риск хранителната промишленост да намали производството си с 40 на сто, пише италианския вестник "La Repubblica". Подобна суша не е имало никога в този район, пише АРД.

Във Франция пък текущите данни от националната система за мониторинг на водите показват, че от 422 наблюдавани зони с подпочвени води 125 вече са с много ниско ниво, 120 - с ниско ниво и 97 - с умерено ниско ниво, пише АРД. След няколко седмици без почти никакви валежи французите вече се опасяват от второ поредно сухо лято.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase