Снимка: БГНЕС

"Това е един от най-луксозните жилищни райони в Газиантеп", казва музикантът Юнус Емре, чийто братовчед и четиричленното му семейство са в неизвестност след земетресението от 7,8 в Турция. От 10 дни той се топли само край огъня на улицата. "Тук живеят най-богатите. Тези апартаменти се продават за милиони."

Но цената на тези имоти не означаваше нищо, когато удари земетресението.

"Просто съм ядосан. Искам някой да поеме отговорност, но не знам кой", казва 28-годишният мъж. За него толкова много партии са виновни за това, което е не само национална трагедия, но, с рухването на толкова много сгради, национален скандал.

"Започва се от изпълнителя", обяснява той. "Използва се некачествен строителен материал. Следва сертифициращата институция. Кръвта на загиналите тук хора е върху техните ръце. Не е редно изкупителната жертва да е изпълнителя. Тези, които са одобрили тази сграда, носят отговорност заедно с правителството и държавата. Те изобщо не трябваше да подписват този строителен проект."

Апартаментният комплекс Ayşe Mehmet Polat е на 24 години. Четири от шестте му блока се срутиха, докато други сгради около него останаха на местата си. Мъжът, сочен за изпълнител на сградата, е арестуван. Чрез своя адвокат той казва пред BBC, че не е направил нищо лошо.

Но какво точно се случва в Газинтеп на 6 февруари и можело ли е да бъде предотвратено?

136 души са загинали в луксозния комплекс, докато са спяли. Видеозаписи от охранителни камери наблизо показват първо силното треперене на светлините, а след секунди и хора, които бягат, за да спасят живота си, преди накрая гъст облак дим и прах да обгърне всичко по пътя. Съседните жилищни блокове се срутват за секунди

"Всичко изчезна", казва 65-годишната Емел Филик, която BBC среща ридаеща сред развалините на някогашния й живот. Тя обяснява, че братовчед й е спал в един от четирите разрушени блока и никой не е поел отговорност за опазването на сградата. "След като започнете да живеете в апартамента си, нищо не се случва. Никакви проверки. Застраховката срещу земетресение и имуществената застраховка също не работят. Общината не прави проверки. Няма такова нещо като мониторинг."

Емел Филик твърди, че обитателите на апартаментите са се притеснявали за безопасността преди земетресенията. 

"Имаше опасения относно тези апартаменти", казва тя и добавя, че ръководителят на асоциацията на жителите - жена, известна като Селма, дори е помолила съседите да дойдат на среща, за да изслушат нейните страхове."Преди шест месеца Селма ни разказа за проблемите на сградата. Тя каза: "Скъпи жители, нашите сгради може да се срутят и при най-малкото земетресение. Нека да укрепим стълбовете. Ако нямате пари, общината може да ни помогне за по-евтино решение. Тя проведе няколко срещи, но нищо не се случи."

Пред BBC Селма потвърждава, че е провела срещи, за да изрази страховете си. Но трябва ли жителите наистина да плащат, за да бъдат в безопасност в собствените си домове? Това е въпрос на структурна цялост, а не на пребоядисване на стени.

Ръководителят на организацията, представляваща архитектите в Турция, Еюп Мухчу, казва, че крайната отговорност за осигуряване на безопасността на сградите е на турското правителство.

"Приоритетът на централното правителство не беше да направи градовете безопасни, а да реализира някои проекти, които бяха планирани единствено за максимизиране на печалбите. Поради тази причина 65% от настоящия сграден фонд в Турция е рисков. И не са приложени никакви мерки по отношение на тези рискови структури."

Още двама жители казват пред BBC, че е имало потенциални проблеми в блоковете

"Видях сградата да се върти и да се срутва. Дойдох тук тичайки, беше тъмно, валеше, имаше сняг и аз бях първият, който реагира", разказва 37-годишният Бахатин Ашан, който работи като охранител в жилищния комплек. Той показва ужасяващо видео, което е заснел в димящите руини, в което вика онези, които са в капан. Някои хора отговарят. "Сам спасих седем души. Беше като апокалипсис. Дори сега, докато ви разказвам това, още треперя", споделя той пред BBC.

"На паркинга видях дефектите със собствените си очи. Когато докоснех бетонните колони, те се разпадаха на прах в ръцете ми, сякаш изобщо не беше бетон. Желязото ръждясваше в колоните, валежите бяха увреждайки и корозирали желязото", разказва още той.  "Казвах на един приятел, че ако ми дадат апартамент тук, няма да го взема. Казах, че е, защото не смятах, че колоните са здрави и при земетресение сградата ще се срути."

Но мъжът, обвинен като изпълнител, Мехмет Акай, казва, че сградата е отговаряла на разпоредбите по времето, когато е построена. Той твърди, че канализационни и водопроводни съоръжения са били добавени към имота след строителството - и че тази или друга работа може да е повредила носещите колони.

Непосредствената картина, която се очертава в този квартал на Газиантеп, не е на прикриване или конспирация, а или безразличие, или бездействие. Всички са знаели, че има проблем, но никой не е направил нищо.

За опозиционния депутат Гаро Пайлан от партията HDP това е показателно за престъпна небрежност в индустриален мащаб в турското строителство и надзор."Това е престъпление. Това е грях", казва той.

Пайлан обвинява правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че не е успяло да гарантира безопасността на новите сгради, както и че не е укрепило по-старите.

"Учените предупреждаваха, че това бедствие идва, но правителството не направи почти нищо. Предупредихме градовете, предупредихме ги да подготвят спасителните екипи, но те не направиха нищо. Сега ние живеем в тази катастрофа. Казват, че това е съдба. Не, не е. В цивилизованите страни се случват подобни бедствия, но по-малко хора умират. Но тук имаме десетки хиляди хора под развалините", обяснява той.

Мехмет Акай, човекът, когото според властите е строителен предприемач на комплекса Ayşe Mehmet Polat, беше арестуван в събота, 11 февруари - пет дни след земетресенията. Той беше спрян на летището в Истанбул, докато се опитваше да напусне страната. Държавните прокурори твърдят, че Акай е бил строителният предприемач, но в отговор на въпроси, зададени му чрез адвоката му, Акай твърди, че е бил строителният координатор, но не и изпълнителят. Той отхвърля и обвиненията, че са използвани евтини строителни материали.

Говорителят на община Шехиткамил Ахмет Айдън Серт казва, че не са получавани оплаквания относно комплексните сгради и следователно не са правени проверки. "Прегледахме записите и не открихме нередности", твърди той.

Президентът Ердоган призна, че спешната реакция на бедствието е била бавна на места, но призова хората си да не слушат тези, които той обвинява в политизиране на трагедия. Неговото правителство отрича да има небрежност и твърди, че повече от 98% от срутените сгради са били по-стари - като комплекса Айше Мехмет Полат - и са построени преди управляващата партия да поеме властта.

Има много хора, които биха казали, че всяка страна има морално - ако не и законово - задължение да защитава своите граждани, независимо от възрастта на тяхната собственост. И когато турците отидат на изборите през лятото, те сами ще решат кой най-добре може да гарантира, че семействата им са в безопасност в собствените си домове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase