Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Производството на силно замърсяващите околната среда пластмасови изделия за еднократна употреба се е увеличило в периода 2019-2021 г. въпреки по-строгите регулации, а производителите са направили "много малко", за да решат проблема и да увеличат преработката им, се посочва в ново проучване, разпространено днес и цитирано от Ройтерс.

Oще по темата
Пластмасата за еднократна употреба е сред най-големите заплахи за околната среда, като тонове отиват ежегодно на сметищата или направо в океаните, а производството й изпраща в атмосферата огромни количества парникови газове.

И макар и ръстът на производството й да се забави, обемите, добивани пряко от изкопаеми горива, са далеч от така желания пик, а употребата на рециклирана пластмаса си остава "маргинална дейност", се посочва в т. нар. индекс на производителите на пластмасови отпадъци на австралийската фондация "Миндъру".

"Нека не се заблуждаваме, кризата с пластмасовите отпадъци ще става все по-тежка, докато не видим абсолютно намаляване на годишна база на производството и потреблението на еднократни пластмасови изделия, добити пряко от изкопаеми горива", се посочва в доклада.

Най-големият производител на такива полимери според проучването е американската компания "Ексън Мобил" (Exxon Mobil), следвана от китайската "Синопек" (Sinopec).

"Синопек" води и в изграждането на нови производствени мощности в периода 2019 - 2027 г. с добавен капацитет от 5 милиона тона. За същия период новият капацитет на "Ексън Мобил" възлиза на 4 милиона тона. И двете компании не са достъпни за коментар.

През последните 15 години Китай води в растежа на производството и потреблението на пластмаси. Въпреки забраните, наложени върху някои еднократни пластмасови изделия, азиатската страна е "отговорна" за половината от 15-те милиона тона нов капацитет, пуснат в действие през периода 2019-2021 г.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 1 година

Ала-бала. Само дрънкат, а парата решава. Ако искат ще спрат тази лудост. Лесно е. Забраняват се пластмасови бутилки до 5литра, кофички, торбички,повечето опаковки. Всички ще минат на стъкло, както преди. Всеки ще си носи платнена торбичка или мрежичка. Да, ама не. Бизнеса за милиарди си има и власт и не му пука за замърсяването.

27

Анонимен

преди 1 година

"Ама много сте лоши, бе! Защо мърсите с бутилките! Що купвате вилички, ножчета, чинийки и прочие, а!" - Ами може би, защото така ни ги давата? Не чувам оплакване, когато напълня джобчето на спонсорите ви, а на вас дам ДДС-нце! Не е проблем, когато плащам 2 пъти цената на нещо, защото сте го убили с регулации, които само монопола може да покрие (или поне да лобира покрай тях)! Не е проблем, че яйцата ще ударя 90 стотинки - лев на Великден, но си престъпник, ако имаш 2 кокошки ...

26

Анонимен

преди 1 година

Aйде пак с поръчковите кампании ...

fallback