IStockphoto

Отново е това време от годината, когато запушените носове и неудържимата кашлица започват да се появяват навсякъде. Експертите вече прогнозират, че тазгодишният грипен сезон ще бъде тежък и съобщават за нарастване на редица други респираторни заболявания след две години на относително затишие.

Най-добрата предпазна мярка срещу грипна инфекция е личната хигиена и ваксинацията, като това се прави преди разболяването, защото след това няма какво друго да направите, освен да се опитате да управлявате симптомите. Грипът, обикновената настинка и повечето други заболявания на горните дихателни пътища се причиняват от вируси, така че не можете да ги излекувате с антибиотици, които се използват срещу бактериални инфекции. Те са запазени за хора, изложени на риск от тежки усложнения, а за всички останали лекарите препоръчват почивка и изчакване на симптомите да отминат.
 
Симптомите на настинка и грип са доста сходни – треска, главоболие, болки в тялото и запушен или течащ нос. Някои хора могат да развият кашлица, болки в гърлото и умора. Но не всяка настинка е грип и обратно. Симптомите на настинката обикновено се натрупват по-бавно, по-леки са от тези, които може да изпитате при грип, и е малко вероятно да доведат до сериозни здравословни проблеми.
 
Но от поколения наред рецептите за домашни средства срещу настинка и грип доказват, че са доста силни и ефективни. От чаши топъл чай до супи – не можем да кажем, че не сме опитвали всичко, което нашите баби и майки са ни предлагали. И сме доволни от резултата. Въпреки че няма точни данни как тези домашни средства се борят с настинката и грипа, експертите признават, че няма нищо вредно от възприемането на тези практики, които могат да ви накарат да се чувствате по-добре.
 
Разбира се, най-доброто решение при наличието на настинка или грип си остава посещението при лекар, който ще ви прегледа и детайлно ще ви обясни ситуацията, както и ще ви препоръча какъв подход да възприемете, за да се справите със симптомите.
 
Настинка и грип – какво може да ви помогне?
 
Укрепване на имунната система – витамин С, бъз и цинк
 
Има доказателства, по които може да се съди, че някои витамини и съставки в домашните лекарства – като витамин С, бъз и цинк – могат най-малкото да стимулират имунната система и леко да съкратят продължителността на вашите симптоми.

Грижа за здравето през зимата – как да подсилим имунитета

 

10 начина да се справите със запушения нос без лекарства

 

Настинка и грип – 6 решения, които наистина ще ви помогнат

Идеята, че витамин С може да помогне при настинка, не е нова. Той е популяризиран от нобеловия лауреат Линус Полинг през 70-те години на миналия век, което предизвиква скок в търсенето на хранителното вещество. Оттогава учените предполагат, че витамин С подпомага поддържането на различни функции, като например способността на имунните клетки да намират и да се борят с инфекцията.

Още за домашните лекове при настинка и грип, както и други съвети за вашето здраве четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase