Снимка: БГНЕС/EPA

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон подчертаха в навечерието на 60-годишнината от сключването на френско-германския договор за приятелство и на утрешната двустранна министерска среща в Париж волята си да направят Европа по-силна, предаде ДПА.

На фона на войната в Украйна двамата очертаха ключовите моменти от вижданията си за изграждането на суверенна Европа, в която хората да могат да живеят в мир, благоденствие и свобода. Те направиха това в съвместна статия в германския "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"За да имаме силна Европа утре, трябва да инвестираме повече в нашите въоръжени сили и в основите на нашата европейска отбранителна промишленост", написаха канцлерът и президентът. Това по тяхно мнение ще повиши отбранителните способности и ще превърне Европа в силен партньор, включително и на САЩ.

"Обявяваме се категорично за амбициозна стратегия за поощряване на конкурентноспособността на европейската индустрия и за европейска среда, която насърчава конкуренцията и иновациите", посочиха Шолц и Макрон, без изрично да споменават опасенията, че Европа ще бъде поставена в неизгодно положение от новия американски Закон за намаляване на инфлацията.

Двамата подчертаха, че се стремят към бърз и конкретен напредък в процеса на разширяването на ЕС, предаде ДПА.

"В същото време трябва да направим така, че разширеният Европейски съюз да остане дееспособен, с по-ефективни институции и по-бързи процедури за вземане на решения, по-специално чрез разширяване на гласуването с квалифицирано мнозинство в Европейския съвет", написаха двамата лидери.

Те специално споменаха страните от Западните Балкани, повечето от които са на различни етапи от дългия процес на присъединяване към ЕС./БТА

Коментари Напиши коментар

75

КРИЗАТА утепа ЕС

преди 2 месеца

Фантазии празни ЕС е пред разпадане и ФИНАНСОВ КОЛАПС.

74

тя

преди 2 месеца

Досега к,во дремахте бе ,та САЩ ви подчини изцяла на интересите си !

73

Анонимен

преди 2 месеца

Русия, с необразовано и алкохолизирано население, с огромен вътрешен враг в лицето на кавказките преселници, без технологии, васална на Китай, със сриваща се икономика. С липса на поглед в бъдещето, Отдавна е свършила.