Снимка: БГНЕС

Париж е град, обичан за изискана храна, изящно изкуство и изящна мода. Но нов индекс на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) също казва, че Париж е най-мощният град в света за туризъм.

WTTC, организация с нестопанска цел в туристическата индустрия, базирана в Обединеното кралство, анализира данни за туризма от 2022 г., за да види къде пътниците харчат най-много пари.

Общият списък на най-мощните туристически градове обаче не взема предвид само билетите за музеи и хотелските стаи. Другият фактор, който е важен, е, колко местни и национални правителства и бизнеси инвестират в тези градове като туристически дестинации?

Ако вземем например лидера в списъка Париж, градът се готви да бъде домакин на летните олимпийски игри през 2024 г. Въпреки че по-малко от 5% от съоръженията ще бъдат новопостроени за Олимпиадата, градът налива ресурси в инфраструктура, сигурност и други мерки, които ще им помогнат да се подготвят за домакинството.

Според това счетоводство общият туризъм на френската столица възлиза на 35,6 милиарда долара.

Съединените щати на туризма

Две страни имат по три града в списъка на WTTC. Eдна от тях е САЩ, представена от Орландо, Ню Йорк и Лас Вегас.

Докато всеки град генерира значителна част от парите от туризъм, те се грижат за различни видове пътници - Орландо е популярен сред семействата, посещаващи тематичните паркове в града, Лас Вегас е международно известен център за хазарт и нощен живот, а Ню Йорк привлича кулинари и любители на изкуството.

От тази група Орландо печели най-много, натрупвайки 31 милиарда долара за 2022 г.

Китай във възход

Три китайски града – Пекин, Шанхай и Гуанджоу – попаднаха в топ 10 за 2022 г.

Други китайски дестинации си проправят път нагоре в индекса. По-специално, плажа Саня - на слънчевия остров Хайнан в Южен Китай - и Макао бяха цитирани като места, които трябва да бъдат наблюдавани в бъдеще.

Китай инвестира сериозно в туризма и се рекламира сред международните туристи сега, след като границите на страната отново са отворени. Макао е единственият град в Китай, където хазартът е законен, и за повечето туристи е по-лесно да отидат там без виза - за разлика от континенталната част.

WTTC прогнозира, че до 2032 г. Китай ще доминира в класацията.

"Големи градове като Лондон, Париж и Ню Йорк ще останат глобални центрове, но през следващите няколко години Пекин, Шанхай и Макао ще се издигнат нагоре в списъка на най-добрите градски дестинации", казва Джулия Симпсън, президент и главен изпълнителен директор на WTTC в декларация, пред CNN.

Други отличия

Разбира се, има повече от две държави, представени в списъка на WTTC. Токио, Мексико Сити и Лондон са съответно на седмо, осмо и девето място, за да завършат класацията.

В някои отношения е също толкова интересно да се види кой не е в списъка.

Два изненадващи пропуска бяха в Близкия изток, чиято популярност рязко нарасна през последното десетилетие.

Въпреки че луксозният Дубай и домакинът на Световното първенство по футбол Доха оглавиха списъка с най-много приходи от туризъм, те не отбелязаха толкова високи резултати в другите категории и се оказаха извън топ 10.

Амстердам, Барселона и Сингапур станаха жертва на същия феномен, като отбелязаха висок резултат за количеството пари, похарчени от посетителите, но не попаднаха в общия списък с "най-мощни".
 

А ето и пълният списък за 2022 година:

1. Париж, Франция
2. Пекин, Китай
3. Орландо, Флорида
4. Шанхай, Китай
5. Лас Вегас, Невада
6. Ню Йорк, Ню Йорк
7. Токио, Япония
8. Мексико Сити, Мексико
9. Лондон, Великобритания
10. Гуанджоу, Китай

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase