На 118 години си отиде Лусил Рандън - най-възрастният човек на света.

Лусил Рандън, която приема името на сестра Андре, когато се присъединява към католически благотворителен орден през 1944 г., е родена на 11 февруари 1904 г.

Тя пое титлата на най-възрастния жив човек миналия април на възраст 118 години и 73 дни, малко след като заяви рекорда за най-възрастения човек, оцелял след заразяване с COVID-19.

Старческият дом на сестра Андре в Тулон, Франция, сподели новината за нейната смърт в понеделник. Тя е починала в съня си, съобщи говорителят Дейвид Тавела.

"В нас има голяма тъга, но... желанието й беше да се присъедини към любимия си брат. За нея това е освобождение", каза Тавела от дома Sainte-Catherine-Labouré пред AFP.

Световните рекорди на Гинес казаха, че сестра Андре е преживяла изобретяването на пластмасата, телевизора, микровълновите печки, интернет и смарт телефоните.

През 1904 - годината на нейното раждане, е открита първата линия на метрото в Ню Йорк, началото на работата по Панамския канал и подписването на Entente Cordiale между Великобритания и Франция.

Събитията от Първата световна война, които тя вижда като младо момиче, остават с нея през целия й живот. През 2020 г. тя каза пред френско радио: "Преживях много нещастия по време на войната от 1914-1918 г., когато бях дете, страдах като всички останали."

По време на Втората световна война сестра Андре работи като учителка и гувернантка, преди да продължи да работи в болница във Виши в продължение на 28 години.

По-късно тя посвещава живота си на религиозна служба и става католическа монахиня. Тя стана почетен гражданин на Тулон, където се премести в последните си години, през 2019 г. и дори получи писмо от папа Франциск.

Монахинята твърди, че нейната тайна за дълъг живот е работата. "Казват, че работата убива, мен работата ме караше да живея, работих до 108 години", сподели тя през април 2022 г.

Известно е също, че пие чаша вино всеки ден.

В по-късните си години тя беше сляпа, прикована към инвалидна количка и частично глуха.

Сестра Андре беше вторият най-възрастен европеец, регистриран някога, около четири години по-малко от рекорда от 122 години и 164 дни, поставен от Жан Калман – най-възрастният човек в историята.

След като сестрата се зарази с COVID-19 през януари 2021 г., местните новини я попитаха дали болестта я е изплашила.

"Щастлива съм да бъда с вас, но бих искала да бъда другаде – да се присъединя към големия си брат, дядо ми и баба ми", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase