IStockphoto

Ферментиралите храни трябва да присъстват в менюто ни, за да бъдем здрави през 2023 г. Но колко от нас ги познават? Да, киселото зеле е най-популярното, но освен него има още други, които да консумирате, при това не само зимата.

Ферментацията е процес, който се използва за производството на някои от любимите храни и напитки в света. Може да се каже, че вино, бира, кисело мляко, някои отлежали сирена и дори шоколад и кафе, са най-известните ферментирали храни и напитки.
 
В миналото предците ни са използвали ферментацията, за да удължат свежестта на зърнени храни, зеленчуци и мляко, които са им били достъпни през различните сезони на годината. Много хора следват примера им и до днес, приготвяйки консерви или кутии, които държат в хладилника си. Онова, което ги свързва, е че издържат по-дълго благодарение на полезните бактерии в тях.

Какви са ползите от приема на ферментирали храни?
 
Според д-р Джош Акс всъщност яденето на тези „култивирани“ храни е най-удобният начин за получаване на дневна доза от пробиотични бактерии, които поддържат здравето на червата и имат много по-голям ефект за организма в дългосрочен план.
 
Има много доказателства, че въпросните ферментирали храни поддържат цялостното здраве. Техните основни ползи са:
 
подобряване на храносмилането и когнитивната функция;
повишаване на имунитета;
ефикасни са при раздразнени черва;
осигуряват минерали, които изграждат плътността на костите;
помагат в борбата с алергиите;
убиват вредните дрожди и микроби.
 
Топ 10 на храни и напитки, преминали ферментация, които да опитате 
 
Ето няколко храни, които можете да включите в менюто си през 2023 г.:
 
1. Кефир
 
Представлява ферментирал млечен продукт, който се консумира повече от 3000 години. Терминът кефир е създаден в Русия и Турция и означава „чувствам се добре“. Той може да се направи от краве, козе или овче мляко. Става за пиене или за добавяне към ястия и печива. Има леко кисел вкус.
 
В тази ферментирала храна има много високи нива на витамин B12, калций, магнезий, витамин K2, биотин, фолат, ензими и пробиотици. 

Кефир – напитката, която подобрява храносмилането

5 лесни рецепти за силен имунитет

В тези храни има повече пробиотици, отколкото в млякото

2. Комбуча
 
Това е ферментирала напитка, направена от черен чай и захар (от различни източници като тръстикова захар, плодове или мед). В нея има колония от бактерии и дрожди. Когато се съчетаят със захар, те активират процеса на ферментация.
 
Ферментиралите храни като комбуча съдържат съвсем малко алкохол, но това не предизвиква сериозна интоксикация на организма.

 

Още полезни ферментирали храни и други съвети за здравословно хранене ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase