IStockphoto

Нова година, ново Аз! Колко пъти сте си казвали това в навечерието на 1 януари? Най-вероятно не можете да ги преброите на пръстите на двете си ръце, като основните обещания за новите 12 месеца включват по-добра грижа за себе си, по-стегнато тяло, по-правилно хранене, повече движение и още много други. Всеки от нас си е позволил повече по празниците, що се отнася до трапезата, и затова в първите дни от новата година търси бърз и лесен начин за завръщане към старите навици.

На сцената излиза детоксът. Тази модерна дума, която завладя живота ни през последните 10 години и присъства във всяка една диета в социалните мрежи. Свързва се главно с приема на зелени зеленчуци, смутита, салати и понякога дори гладуване. Промотира отслабването, изчистването на организма от вредните токсини и подобряване на цялостното здраве. Но дали го правим правилно?
 
Най-вероятно ви се струва смешно, че някой иска да ви обясни точно как да правите детокс, като в интернет изглежда толкова лесно – просто слагате няколко зелени зеленчуци в блендера и си правите смути. Или пък нарязвате краставица и спанак, накъсвате малко магданоз и рукола и сте готови за вечерната си салата. Но всъщност това не е всичко. Детоксът е свързан не само с промяна в яденето, но и с промяна в цялостния начин на живот.
 
Има много дезинформация относно процеса, която може да ви навреди и да ви попречи да постигнете желаните резултати. Именно затова ние решихме да ви помогнем, като ви обясним нагледно точно какво представлява детоксът, как да го правите и какво включва.
 
Какво е детоксът?
 
Употребяваме думите „токсини“ и „детокс“, когато става въпрос за храна, уелнес процедури и продукти за красота, но какво всъщност означават те?
 
Токсините са токсични молекули, които могат да навлязат в организма чрез външни източници. Външните токсини са всички химикали, създадени от човека – замърсяване на въздуха, химикали във вода или продукти за красота, лекарства, строителни материали в домовете ни и най-вече от преработени храни или неорганични продукти.
 
За щастие, повечето от тези токсини могат да бъдат преобразувани и изхвърлени, благодарение на системата за детоксикация на тялото. Съществува и нещо, известно като вътрешни токсини, като излишък от холестерол, бактерии, вируси и други, с които тялото се бори и ги премахва вътрешно. Оказва се, че нямаме нужда от продукти, прочиствания и диети, които да ни помогнат да се детоксикираме. Тялото само по себе си е мощна машина за детоксикация.

Как да детоксикираме тялото по здравословен начин?

5 дни без захар: Детокс предизвикателството на звездите

Детокс, диета, отслабване... Как да определите правилно порциите?

Как тялото се детоксикира?
 
Краткият отговор е по много начини. Много основни системи в тялото са част от процеса на детоксикация, като то се прочиства по няколко начина. Черният дроб и бъбреците играят най-важна роля, но храносмилателният тракт и кожата също не са за подценяване. Черният дроб премахва токсините и ги разгражда, така че бъбреците могат да ги отделят. Те от своя страна филтрират отпадъците, храносмилателният тракт отделя вредните вещества, а кожата се детоксикира чрез изпотяване.
 
Вашият черен дроб върши тежката работа, когато става дума за детоксикация на тялото от вещества, които се смятат за отпадъци или вредни. То прави това като метаболизира тези вредни вещества в по-малко вредни метаболити, които след това се елиминират чрез храносмилателния тракт, бъбреците и кожата.

 

Още за детоксикацията на организма и други полезни съвети за вашето здраве ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase