Снимка: БГНЕС

Севернокорейските държавни медии не разкриха много за младото момиче с лице на херувим, което се появи на няколко пъти с Ким Чен Ун през последните седмици.

На Нова година държавните медии разпространиха снимки без дата на момичето и Ким, които посещават ядрено ракетно съоръжение. Нейната възраст и име все още не са съобщени. Наричат я просто "най-любимата дъщеря на Ким".

Това беше достатъчно, за да повдигне въпроси относно мястото на младото момиче в династията на семейство Ким и дали няма тя да наследи поста на баща си.

Северна Корея не е монархия. Предполага се, че нейният висш лидер се избира чрез конгрес на управляващата Работническа партия. В действителност обаче династия Ким управляват страната като частно семейно предприятие от основаването й в края на Втората световна война.

И дядото, и бащата на Ким Чен Ун управляваха до смъртта си. Ким, който навършва 39 години следващия понеделник, вече е на власт от 11 години и е малко вероятно скоро да си тръгне. И все пак въпросът кой ще наследи режима, и неговия бързо нарастващ ядрен арсенал, остава обект на безкрайно очарование сред официални лица и анализатори, особено когато се появиха съмнения относно здравето на Ким, пишат от New York Times.​

Спекулациите относно плановете за наследяване на Северна Корея се развиха, когато Сеул и Вашингтон заявиха тази седмица, че обсъждат как да се справят по-добре с нарастващата ядрена заплаха на Северна Корея, използвайки пълния набор от американски отбранителни способности.

Неотдавнашната игра на догадки относно приемствеността започна за първи път, след като Северна Корея изстреля своята междуконтинентална балистична ракета Hwasong-17 ​на 18 ноември ​в един от ​най-значимите оръжейни тестове в страната.

На следващия ден държавните медии на Северна Корея съобщиха, че Ким е гледал изстрелването с дъщеря си​ и пуснаха снимки на момичето в бяло подплатено яке, държейки ръката на Ким, докато се разхождат из тестовата площадка.

Дни по-късно Националната разузнавателна агенция на Южна Корея идентифицира младото момиче като Ким Джу-ае, бебето, което пенсионираната N.B.A. звезда Денис Родман сподели, че му е било позволено да държи, когато се срещна с Ким в Пхенян през 2013 г.

Публичната поява на Джу-ае отбеляза първия път, когато Пхенян потвърди, че Ким има дете. До нейния дебют в държавните медии обикновените севернокорейци никога не бяха виждали никое от децата на Ким Чен Ун.

Представители на южнокорейското разузнаване казаха, че гКим има три деца, като най-голямото вероятно е син. Джу-ае е второто му дете, смята се, че е на 9 или 10​, казаха те.

Външни анализатори бързо отбелязаха, че тя е описана като "любима" и е избрана да представлява следващото поколение на семейство Ким. Те също бяха заинтригувани от решението на Ким да я представи на полигон за изпитание на ракети, подчертавайки връзката между семейство Ким и оръжейната програма на Севера.

Спекулациите около наследяването се задълбочиха, когато ​Джу-ае отново се присъедини към баща си, този път в края на ноември за групова снимка с ракетни инженери. Тя беше облечена по-официално за случая, с дълго черно палто и кожена яка, ръката й беше сгушена на рамото на баща й, докато той седеше пред тълпата от аплодиращи инженери. Висши генерали се поклониха пред нея.

"Снимките вероятно са част от внимателно разработена програма, която да покаже на севернокорейците, че Ким Джу-ае ще стане ​наследник", казва Чеонг Сеонг-чанг, дългогодишен изследовател на семейство Ким в института Седжонг в Южна Кореа.

Ако Ким избере дъщеряси  пред сина си за свой наследник, това би било изключително необичаен ход в дълбоко патриархалната Северна Корея. Но самият Ким бе малко вероятен избор да стане лидер на страната.

Като най-малкият от тримата синове, Ким надскочи братята си, когато баща му Ким Чен Ир разпозна властната му позиция и го посочи за наследник, твърдят анализатори.

И въпреки че ръководството на Севера е предимно мъжко, режимът на Ким включва няколко видни жени, като откровената водеща Ри Чун-хи, външният министър Чое Сон-хуей и сестрата и говорител на г-н Ким Ким Йо-джонг, която издаде поток от войнствени заплахи срещу Южна Корея през последните месеци.

С разкриването на възможен наследник по-рано, Ким може да се опитва да избегне грешките, които направи баща му, казаха някои анализатори.

Ким Чен Ир помазва Ким за наследник, когато синът му е още дете, но го пази в тайна от хората извън вътрешния си кръг. Много анализатори спекулираха, че Ким Чен Нам — най-големият син на старшия Ким и полубрат на Ким Чен Ун, ще стане негов наследник. Други казаха, че бащата би избрал Ким Чен Чол, по-големия брат на Ким. Някои дори твърдяха, че наследственото управление в Северна Корея ще приключи със смъртта на Ким Чен Ир.

Едва след като бащата получи инсулт през 2008 г., Северна Корея започна да намеква, че Ким Чен Ун ​е избраният ​наследник​. Обикновените севернокорейци никога не го бяха виждали, докато не се появи в държавните медии през 2010 г.

Когато баща му почина през 2011 г., имаше много съмнения у дома и в чужбина относно способността на Ким да ръководи. Минаха години, преди той да установи своя неоспорим авторитет чрез поредица от кървави чистки, включително екзекуцията на собствения му чичо и убийството на полубрат му.

След като пое властта, Ким направи правителството и семейството си по-малко тайни. ​Баща му​ беше известен с това, че живееше с красиви жени, включително майката на Ким, но никога не ги представяше на обществеността. Едно от първите неща, които Ким направи като лидер, беше да се появи публично със съпругата си Ри Сол-джу.

Разкривайки наследник рано, Ким може да "дава достатъчно време на наследника да се подготви", казва Чонг. "Той иска неговият наследник да избегне прибързаното, бързо наследяване у дома и скептицизма отвън, през който трябваше да премине."

Повечето анализатори се съгласиха, че като води едно от децата си на събития, свързани с неговия арсенал, Ким напомня на хората на Севера, особено на младите хора, че династичното управление на семейството му и разработването на ядрени оръжия ще продължат и в следващото поколение.

Но не всички видяха присъствието на Джу-ае като знак, че тя е била издигната в семейството. "Рано е да се заключава, че тя ще стане наследник, особено ако баща й има син", на мнение е Ан Чан-ил, дезертьор от Северна Корея, който ръководи изследователски институт в Сеул.

Тае Йонг-хо, бивш севернокорейски дипломат, който избяга в Южна Корея през 2016 г. и сега е депутат в Сеул, каза пред репортери, че светът ще разбере, че Ким е избрал наследник едва когато Северът започне да идолизира определено дете като богоподобна фигура, както направиха с Ким, след като приемникът му стана официален.

Ким повишаваше и уволняваше висши служители като фигури на шахматна дъска, като често пренареждаше правителството си. Миналата седмица Пак Джонг Чон, висш военен служител, беше сменен. Тези маневри накараха наблюдателите да гадаят, но подобни спекулации са забранени в строго цензурираните новинарски медии на Севера.

"Севернокорейците приемат наследственото управление от семейство Ким за даденост, защото никога не са имали свободни избори", казма Ан. "Те се интересуват по-малко от това кой ги управлява, а повече от това кой ще направи живота им по-добър от Ким Чен Ун."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase