Снимка: БГНЕС

За съжаление, заради изключително лошите преговори на Асен Василев, едновременно с борбата да запазим както енергийните си мощности в Маришкия басейн, трябва да изградим мощности за ядрена енергия в "Козлодуй". Иначе ще станем само един клиент, както е в много други сфери.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията. По-рано Теменужка Петкова разкри, че Асен Василев лично е участвал в преговорите, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн.

По думите на Борисов "Джемкорп" толкова бързо са искали да заграбят енергетиката в България, че са искали паспортите на ръководителите на "Булгаргаз".

"Те са им взимали паспортите, взимали са им данните. Защо? Вероятно за да ги манипулират след това", допълни лидерът на ГЕРБ.

"Асен Василев всъщност е бил премиерът. Те заради това искат сега зад акад. Денков да се скрият като министри. Вие представяте ли си, ние на 12-тата година казахме, че можем да мислим за друг премиер. Те на 6-я месец не могат да излязат, и Кирил, и Асен, с физиономиите си и да кажат: "Ние искаме да поемем отговорността". А пред тях трябва да застане Денков, зам. министър по наше време, за да станат те пак министри и Асен Василев еднолично да управлява", заяви Борисов.

"Има нарушения на законодателството. Аз си спомням, че нашия парламент прие решение за задължаване на Министерски съвет за предприемане на всички необходими мерки за недопускане в дългосрочен план прекратяването на функционирането на централите в Маришкия басейн. Кой си позволи да наруши решение на парламента? На конституцията нарушават непрекъснато, ама сега нарушават решение на парламента.  Този, който нарушава този закон е Асен Василев", това каза на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"В момента имаме само един полезен ход и той е максимално бързо до края на седмицата да внесем ново решение, с което да задължим служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и да предоговори лично поетия ангажимент от Асен Василев, а именно затваряне на централите в Маришкия басейн", каза депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков.

"Щетите от гръцката финансова криза бяха около 4% от БВП, щетите от COVID-19 бяха 4% от БВП, щетите от Киро и Асен, само с Маришкия басейн, са над 4%. Тоест тези 4 месеца управление може да се равняват на няколко години COVID криза", заяви бившият премиер и записа дали колегите от ДБ държат някой отговорен за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase