IStockphoto

Най-прекрасното време от годината е изпълнено с радост и празнуване – за повечето от нас. Въпреки това, има много хора, които изпитват противоположния набор от емоции по време на празничния сезон. Ако сте човек, който преминава през загуба, трудна семейна динамика, разбито сърце или прекарване на празниците сам, това може да бъде грубо напомняне за това, което пропускате.

 
Колкото и изолиращо да се чувствате, когато сте заобиколени от хора, които са във весело настроение, не сте сами в трудната ситуация. Празничните депресии могат да започнат още на 1 ноември за много хора. Но бъдете сигурни, че все още е възможно да се насладите на веселия сезон с помощта на няколко стратегии за подобряване на настроението и елиминиране на депресията.

Ето няколко начина да се радвате на празниците при наличието на депресия:
1. Не се сравнявайте с другите
 
Сравняването с другите никога не е добра идея – онлайн или в реалния живот. Не забравяйте, че сравнението е крадецът на радостта, така че полагането на съзнателно усилие да избегнете този процес ще ви помогне много. Ако усетите, че се чувствате тъжни или завистливи, че нямате това, което другите имат през празничния сезон, отдръпнете се за няколко дни. Това може да включва отказване да присъствате на партита, където всичките ви приятели са с половинки, или просто да излезете от социалните мрежи за определено време.

2. Започнете нова традиция
 
Традициите не трябва да са едни и същи всяка година. Може да започнете нова когато си поискате и да включите в нея каквото си поискате. Празниците са идеалното време да дадете старт на нещо ново, което ще ви накара да се усмихнете и да забравите за проблемите си поне за определен период.
 
Между избора на нова традиция, планирането ѝ и включването на други хора в нея, може да се забавлявате повече, отколкото сте си представяли. Така ще отвлечете вниманието си от всяка тъга, която може да изпитвате. Има безброй много традиции, които можете да започнете с членове от семейството, приятели, вашата половинка или пък напълно самостоятелно. Може да създадете празничен литературен клуб, да си направите филмов маратон или пък да приготвите вкусни бисквити у дома.

Как домашните любимци подобряват психическото здраве

Хатха йога – 4 начина, по които подобрява физическото и психическото здраве

Как да разберете, че детето ви страда от психични проблеми?

3. Дарете
 
Проучванията показват, че даренията може да подобрят вашето физическо и психическо здраве, а по време на празниците имаме различни възможности за доброволческа дейност, в която може съвсем спокойно да се включите. Може да се присъедините към местната кухня за приготвяне на топли ястия за хора в неравностойно положение, да дарите хранителни стоки на възрастни хора или пък да раздадете подаръци в местния дом за деца. Изберете кой обществен проект или организация ви харесва и насочете вниманието си към това да промените живота на други хора. Може дори да го превърнете в ежегодна традиция. 

 

Още начини за справяне с депресията по празниците ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase