Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Италия иска Европейският съюз да спре предложената от Комисията забрана за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Министърът на транспорта на страната Матео Салвини заяви, че това няма „икономически, екологичен или социален смисъл“, пише Automedia.bg.

Салвини, който е известен със своята анти-ЕС позиция и веднъж дори нарече Владимир Путин „най-добрия политик и държавник в света“, смята, че решението на ЕС не помага на околната среда.

Oще по темата
Той го определи като „псевдоекологичен фундаментализъм“ и предупреди, че десетки хиляди работници ще останат без работа заради забраната.

По информация на Bloomberg Салвини също така се противопоставя на плановете на ЕС да въведе стандарти Евро до 2025 г., които имат за цел да намалят количеството на вредните емисии с още 25%. Това по-рано беше обявено и от Карлос Таварес - главен изпълнителен директор на Stellantis, който твърди, че подобна стъпка ще забави преминаването на индустрията към електрификация.

Тъй като цените на електроенергията достигат нови върхове и някои райони на Европа са изправени пред възможността за спиране на тока през зимата, се повдигат въпроси относно дългосрочната жизнеспособност на пълното преминаване към електрически транспорт. Швейцария вече обмисля забрани за електромобили, ако търсенето на електроенергия през следващите месеци не може да бъде задоволено, тъй като има вероятност от енергийна криза.

Междувременно Италия отдавна демонстрира отпор срещу целта на ЕС за постепенно премахване на превозните средства с ДВГ. По-рано тази година Италия беше част от коалиция от държави, включително България, Португалия, Румъния и Словакия, които предложиха отлагане на датата на спиране на продажбата на превозни средства с изкопаеми горива до 2040 г.

Салвини също така по-рано предложи ЕС да проведе референдум относно решението, предполагайки, че работниците в заводите в Италия също трябва да имат думата, преди Китай да получи огромно предимство от спирането на производството на автомобили с ДВГ в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Бате Иво

преди 1 година

Германецо така и не разбрах точноСпоред теб Мюнхен в Италия ли се намираТа на път от там спиш в хотел в ХърватияПа можеТо навремето и отношения с Нубия имахме и беше проблем че водорода във водата е станал 66 процентаТо и доста западни политици си нямат хал хабер от география ама това е друга темаА вярно ти си германецНищо чудно че географията ти куца

44

Бате Иво

преди 1 година

До Германец 36Че чий го дириш в Хърватия на път от Германия за БългарияТо не е ли по кратко да зацепиш през Франция ИспанияМоже да се отбиеш и до ПортугалияПа догато миксера се зарежда що не и до Бермудския триъгълник

43

Батман

преди 1 година

Съгласен с Италия, Европа мисли да онищоже работната ръка и давай само на електрически джаджи и роботи.. аз нямам никакъв кеф да шофирам електрически детски автомобил..Моля Европа да се съвземе че ще се опари ако продължава да мисли с газа на опаки..

fallback