Снимка: БГНЕС

Скандални видеоклипове, за чиято автентичност "Ню Йорк Таймс" потвърди, се появиха в социалните мрежи миналата седмица. Те предизвикаха безброй въпросителни. 

Русия обвини Украйна в екзекуция на руски военнопленници. Повод за това е скандален видеоклип, показващ как телата на няколко униформени войници лежат на земята в селски двор. Нападнатите лягат и се предават, оставят оръжията си настрани. На друго видео се вижда, че са застреляни.

Още по темата

Убийството или раняването на боец, който е оставил оръжието си и се е предал се води за военно престъпление.

"Ню Йорк Таймс" потвърди автентичността на видеоклиповете.

Те са разпространени от украински новинарски канали и профили в социалните мрежи. Украинците ги използват, за да се похвалят с военна мощ и отвоюване на територии, изгубени заради войната.

Резултатът е – взаимни обвинения между Москва и Киев.

ООН заяви, че случаят трябва да бъде разследван.

Украйна също ще разследва случая. Това заяви украинският вицепремиер Олга Стефанишина. "Разбира се, ще разследваме видеото", каза тя, цитирана от "Асошиейтед прес". "Малко вероятно" обаче е редактираните видеозаписи да доказват твърденията на руската страна, добави тя.

По думите на Стефанишина украинските сили "абсолютно не се интересуват от ничия екзекуция", а заповедите са да се вземат "възможно най-много затворници", които да бъдат разменени с Русия.

Украинският еврокомисар по правата на човека Дмитро Любинец заявява, че руските войници са открили огън по време на акта на капитулация.

Убийствата са извършени по времето, когато украинската армия си възвърна село Макеевка. Около 12 ноември.

„Ню Йорк Таймс“ сравни видеоклиповете със сателитни снимки и потвърди, че не са подправени.

Злощастната ситуация е заснета от анонимен украински войник и от дрон, притежаван от украинските сили.

"Изглежда, че повечето от тях са били застреляни в главата", казва в интервю д-р Рохини Хаар, медицински съветник в организацията Physicians for Human Rights.

"Има локви кръв. Това показва, че те просто са били захвърлени там мъртви. Не е имало никакви опити да ги вдигнат или да им помогнат."

Д-р Хаар отбелязва, че когато са се предали, руските военнослужещи са били на земята, очевидно невъоръжени. Те са смятани за небойци - на практика военнопленници", казва д-р Хаар пред "Ню Йорк Таймс".

Римският статут, международният договор, с който е създаден Международният наказателен съд, би могъл да повдигне обвинение за това по няколко свои члена, ако Украйна беше страна по договора, каза д-р Хаар, включително и член 8б (vi), който гласи: "Убийството или раняването на боец, който, след като е сложил оръжие или няма повече средства за защита, се е предал по свое желание", е нарушение на законите на международния въоръжен конфликт.

Ива Вукушич, експерт по наказателно преследване на военни престъпления в университета в Утрехт, заяви, че е трудно да се определи дали е извършено или не военно престъпление само въз основа на видеоматериалите и че решаващият фактор е времето - кога са застреляни руснаците.

"Ако тези военни все още не са били претърсени, тогава украинците няма как да знаят дали са въоръжени, дори и да са на земята."

Видеозаписите от Макеевка предизвикаха възмущение сред руските провоенни коментатори. Владлен Татарски, популярен активист и блогър, заяви в публикация в приложението за социални съобщения Telegram, че всеки руснак "трябва да гледа това няколко пъти, за да разбере срещу кого се борим" и че "нито един руснак не може да живее и спи спокойно", докато извършителите са живи.

В петъчното си новинарско предаване Първи канал, руската държавна телевизионна мрежа, заяви, че видеозаписите са доказателство, че правителството в Киев извършва военни престъпления. В него участва Владимир Корнилов, политолог, който заяви, че "Украйна никога не е обвинявана във военни престъпления, защото убива руснаци". В репортаж на друга държавна мрежа - "Россия-1", Западът беше обвинен, че "организирано мълчи" за украинските военни престъпления.

Руският съвет по правата на човека заяви, че ще изпрати видеото на международни организации. Следственият комитет на страната, руският еквивалент на ФБР, започна наказателно разследване на срещата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase