Снимка: БГНЕС

Майки и бащи разказват за мъчителното чакане на новини, преди да научат съдбата на изчезналите след трагичния инцидент в Южна Корея.

Ким плачеше, докато показваше последните съобщения от 25-годишната си дъщеря, една от над 150-те жертви в събота вечерта в Сеул.

"Мислех, че сега нямам притеснения, защото отгледах всичките си деца, но не знам как да продължа да живея", казва 58-годишният мъж пред местните медии, докато чака в погребалната зала на женската университетска болница Ewha Mokdong в неделя .

Дъщеря му е починала на рождения му ден.

Още по темата
Като подарък тя беше резервирала и платила луксозна вечеря за родителите си в ресторант Skylounge и им изпратила съобщение, което гласяло: "Приятно прекарване с мама". Те й благодарили и казали, че са хапнали чудесно.

След това дошло последното й съобщение: "Отивам в Итеуон, за да празнуваме Хелоуин".

Историята на Ким е една от многото, докато Южна Корея скърби за бедствието в събота вечерта, при което повече от 150 души, предимно млади хора, загинаха, когато големи тълпи, отишли да празнуват Хелоуин, се събраха в тесните улички на квартал Итаеуон в Сеул. Това е едно от най-лошите събития в страната.

54-годишната Ан чака шест часа в болницата на университета Soon Chun Hyang в Сеул, преди да чуе новината за смъртта на дъщеря си. Тя разказва пред The Guardian как 20-годишната й дъщеря е била утеха след загубата на съпруга й и се е отказала да учи в университет, като вместо това избрала да живее с майка си, като й помага да свързва двата края, докато работи на непълен работен ден в болница и ресторант.

Освен десетки местни, сред загиналите има и чужденци. Двадесет и три годишната австралийка Грейс Рейчед е запомнена от семейството си като талантлив филмов продуцент, който страстно желаел да промени нещата.

"Липсва ни нашият прекрасен ангел Грейс, който озаряваше стаята със своята заразителна усмивка", казаха те в изявление. "Грейс винаги е карала другите да се чувстват важни и нейната доброта е правила впечатление на всеки, когото е срещала. Грейс винаги се е грижила за другите и е била обичана от всички."

Силвио Кохиджи, който се запознава с режисьорката в университета, казва, че тя е "удивителен човек". Той я описва като "лъч светлина, който би направил всичко, за да повдигне духа на хората около себе си и имаше такъв огромен потенциал пред себе си, правеше невероятни неща в кариерата си и пътуваше много."

"Тя носеше радостта от живота в себе си и всички винаги бяха най-щастливи около нея. Всички гравитираха към нея и тя обичаше родителите си и малката си сестра толкова много, тя наистина беше човек, с когото ще бъдеш благословен да си пресечеш пътя си."

По време на катастрофата Рейчед от Сидни е бил с други двама австралийци, които сега се лекуват в интензивно отделение.

Стив Блеси публично призова за помощ, за да намери сина си в неделя, след като загуби контакт с 20-годишния американски студент, който бил навън за да разпусне, след като завършил междинните си изпити. Служителите на американското посолство казаха на Блеси за смъртта на сина му Стивън Блези часове по-късно.

"Сякаш беше намушкан сто милиона пъти едновременно", споделя Блеси пред New York Times. "Сякаш светът ти просто се сриваше. Беше сковаващо и опустошително едновременно."

"Той беше приключенски дух и любящ дух", добавя Блеси. "Това е единственият начин, по който знам как да го опиша. А загубата е просто непоносима."

Той разказа как той и съпругата му се опитали да останат позитивни дори след като полицай отговаря на обажданията им до мобилния телефон на Стив . Те се надяваха, че може би студентът от държавния университет Кенесоу в Джорджия просто е изгубил телефона.

Блеси изрази гнева си към властите, че са позволили тълпите да станат толкова големи.
"Виждам политици да скърбят в Twitter", казва той. "За мен това е просто реклама от тяхна страна."

Състудентката от Америка Ан Гиске празнувала рождения си ден ден преди фаталния инцидент. Дан Гиске, бащата на 20-годишната студентка по медицински сестри в Университета на Кентъки, казва, че семейството е опустошено и разбито от нейната загуба.

"Тя беше ярка светлина, обичана от всички", споделя той. "Молим за вашите молитви, но също и за зачитане на нашата поверителност. Последният дар на Ан за нас беше умирането в състояние на освещаваща благодат. Знаем, че един ден ще се съберем отново с нея в Божието Царство."

Нейният университет каза, че "скърби за трагичната загуба" на Гиске, добавяйки: "Ние сме в контакт със семейството й и ще предоставим каквато можем подкрепа – сега и в бъдещи дни – докато се справят с тази неописуема загуба. Ние ще бъдем там за всички онези в нашата общност, които я познаваха и обичаха."

25-годишният актьор Лий Джи-хан беше запомнена като "ярък и чист човек" след смъртта си в събота вечерта. Неговата агенция, 935 entertainment, каза в изявление в неделя: "Все още помним Лий, който винаги имаше широка усмивка и поздравяваше хората с енергия. Той беше светъл и чист човек и не можем да повярваме, че вече не можем да го видим." Погребението му ще бъде във вторник.

Приятели разказаха за скръбта си, след като научиха за смъртта на Юна Ким, 24-годишна бивша мажоретка. Споделяйки нейни снимки онлайн, един приятел напсиа: "Плаках дълго време. Все още не мога да повярвам."

Ден след смъртоносния инцидент някои все още чакаха новини. Една двойка пътува от Даеджон до Сеул, след като приятелите на дъщеря им им казаха, че за последен път са я видели как служители на спешната помощ я отвеждат.

"Гледаха как я отнасят", каза бащата. „Последното съобщение, което получих от дъщеря ни, беше: "Татко, отивам в Сеул за първи път от много време". Тази година тя навършва 20 години. Просто се надявам да е жива."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase