Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Петдесет и девет души са загинали при сблъсък сред огромни тълпи за Хелоуин в популярна зона за нощен живот в столицата на Южна Корея, съобщиха официални лица.

Служители на службата за извънредни ситуации казаха, че десетки са били със сърдечен арест, след като празнуващи се стекоха в квартал Итаеуон в Сеул.

Видеоклипове от мястото на събитието показват чували за трупове по улиците, служители на спешна помощ, извършващи реанимация, и спасители, които се опитват да изтеглят хора, заклещени под другите.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол свика спешна среща.

В Южна Корея местните медицински служители вероятно ще казват, че някой е в "сърдечен арест", докато няма официално съобщение за смъртта от лекар.


Претъпканата зона "изглеждала опасна"

 

Съобщава се, че в района е имало 100 000 празнуващи, които са искали да се забавляват на първия Хелоуин без маска на открито след пандемията.

Съобщения в социалните медии, публикувани по-рано вечерта, показват някои хора, които отбелязват, че районът Итаеуон е толкова претъпкан, че не изглеждала безопасен.

Хосу Лий от BBC, който посети местопроизшествието, каза, че е видял "много медицински персонал, много линейки, които изнасяли телата едно по едно".

Хосу Лий каза, че сред тълпите е имало хиляди хора, а редица тела са били покрити със сини чаршафи. Имало е и "тон полиция".

"Много млади хора се събраха тук тази вечер. Много хора дойдоха на партито и в клуба, облечени в костюми и много хора, които видях са обезумели, тъжни, има хаотични сцени", разказва Лий.

Снимки и видеоклипове показват редица както спешни лица, така и цивилни, които се опитват да спасят хората, които изглеждат в безсъзнание по улиците.

В един видеоклип многобройни спасители изглежда извършват CPR на хора на тесен път в района.

В друг случай екипите за спешно реагиране се опитват да извадят хора от нещо, което изглежда като купчина човешки тела след нарастване на тълпата.

Друг местен журналист каза, че е изпратено спешно съобщение до всеки мобилен телефон в квартал Йонгсан, призоваващо гражданите да се приберат у дома възможно най-скоро поради „спешен инцидент близо до хотел Хамилтън в Итаеуон“.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase