Снимка: БГНЕС

На пръв поглед нещата са ясни: когато британският монарх почине, негов наследник автоматично заема мястото на трона. Само че нещата са по-сложни. Какво се променя сега за Камила, както и за синовете и внуците на Чарлз?

Правилата на британската монархия предполагат "новият суверен да наследи трона след смъртта на своя предшественик". Това означава, че най-възрастният син на кралица Елизабет Втора - принц Чарлз, става крал веднага след смъртта на майка си. Сега той е крал Чарлз Трети.

Още по темата

Няколко месеца може да минат преди 73-годишният нов британски крал да бъде официално коронясан, предава "Дойче Веле". Коронацията на Елизабет е била на 2 юни 1953 година - цели 16 месеца след възкачването ѝ на престола на 6 февруари 1952 година.

Новият суверен се обявява официално от Съвета за унаследяване на трона в двореца Сейнт Джеймс в Лондон. Съветът се състои от представители на т.нар. “Таен съвет на краля”, участие в който взимат високопоставени членове на правителството, съдии и представители на Англиканската църква. След това се свиква парламентът, за да положи клетва за вярност пред новия крал.

Вековни традиции

Обявяването на новия суверен ще бъде направено публично от Двореца Сейнт Джеймс в Лондон, както и от Единбург, Кардиф и Белфаст - столиците на четирите съставни части на Обединеното кралство. На третия ден след смъртта на суверена, новият крал се отправя на обиколка из тях, започвайки от Шотландия.
Съпругата на Чарлз - Камила Паркър Боулс получава титла кралица-консорт

Съпругата на Чарлз - Камила Паркър Боулс получава титла "кралица-консорт"

В първия ден, в който парламентът започне работа отново, Чарлз трябва да направи официално изявление, че е вярващ протестант. Тази клетва е залегнала в законодателството на страната от 1910 година. Нужно е новият крал да положи и още една клетва при коронацията - това се изисква от закони, приети през 1689, 1701 и 1910 година.

Камила, "кралицата-консорт"

Съпругата на Чарлз - Камила, получава титлата “кралица-консорт”, както биват наричани съпругите на кралете във Великобритания. Самата Елизабет Втора уреди това по-рано тази година. На 6 февруари, ден преди отбелязването на нейния 70-годишен юбилей на трона, кралицата обяви, че това е нейно “съкровено желание”.

Промяна в реда за унаследяване

Първородният син на Чарлз - принц Уилям, става престолонаследник след смъртта на Елизабет Втора. Монархическите титли на Уилям и съпругата му Катрин вече ще са по-различни. Досега двамата бяха херцог и херцогиня на Кеймбридж, а сега вече са херцог и херцогиня на Кеймбридж и Корнуол.

Децата на Уилям - 9-годишниият принц Джордж, 7-годишната принцеса Шарлът и 4-годишният принц Луи, сега са съответно втори, трета и четвърти в реда за наследяването на престола.
Принц Уилиям е вече престолонаследник

Принц Уилиям е вече престолонаследник

След тях се нарежда по-малкият брат на Уилям - принц Хари, който сега живее заедно със съпругата си Меган в Калифорния. Двете им деца - 3-годишният Арчи Маунтбатън-Уиндзор и 1-годишната Лилибет Маунтбатън-Уиндзор са следващи в реда за унаследяване.

Само ако Уилям, Хари и техните наследници се окажат в невъзможност да се възкачат на трона, ще дойде ред на по-младия брат на Чарлз - принц Андрю и неговите дъщери и внуци. Ако и те не могат да заемат кралския престол, тогава ще бъде ред на най-малкия син на кралица Елизабет Втора - принц Едуард и неговите наследници, а най-накрая - на принцеса Ан и нейните наследници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase