Снимка: БГНЕС/ЕПА

Крал Чарлз Трети направи първото си обръщение към нацията в качеството си на новия монарх на Великобритания. Речта му беше излъчена наживо по телевизията.

Кралят каза, че изпитва дълбока скръб от смъртта на майка си, кралица Елизабет Втора, и се закле да продължи до края на живота си службата си в полза на нацията.

Чарлз Трети отдаде почит на покойната Елизабет Втора и каза, че „през целия си живот Нейно величество кралицата, любимата ми майка, беше вдъхновение и пример за мен и за цялото ми семейство и ние й дължим най-искрения дълг, който едно семейство може да дължи на майка си.“

Кралят каза, че на 21-вия си рожден ден през 1947 г. майка му се е зарекла да посвети живота си „в служба на нейните народи“.

Чарлз Трети подчерта: „Това беше повече от обещание: това беше дълбок личен ангажимент, който определи целия й живот“.

Тя направи саможертви в името на дълга, каза Чарлз Трети за покойната кралица.

Новият крал обеща да служи на британците с вярност, уважение и любов и да поддържа конституционните принципи на страната.

Където и да живеете в Обединеното кралство или във владения или територии по света, независимо от вашия произход и вяра, аз ще се старая да ви служа с вярност, уважение и любов, както съм правил през целия си живот, каза кралят.

Както самата кралица правеше с непоколебима преданост, аз също тържествено обещавам, през оставащото време, което Бог ми дава, да поддържам конституционните принципи, които са в основата на нашата нация, заяви Чарлз Трети в обръщението си.

Монархът увери, че ролята и отговорностите на монархията ще останат непоклатими.

Чарлз Трети обяви, че по-големият му син Уилям получава титлата принц на Уелс и изрази любовта си към Хари и Меган, „които продължават да градят живота си в чужбина“.

Новият крал изтъкна „лоялната обществена служба“ на съпругата си Камила, която става кралица консорт. Зная, че тя ще може да отговори на изискванията на новата си роля с непоклатимата отдаденост, на която толкова много разчитам, добави монархът.

„А на скъпата ми майка, когато тръгваш на своето последно голямо пътуване, за да се присъединиш към моя скъп покоен  баща, искам да кажа просто „благодаря“, каза в края на обръщението си Чарлз Трети.

Речта на крал Чарлз беше излъчена и в лондонската катедрала „Сейнт Пол“, където около 2000 души присъстваха на възпоменателна служба за кралицата.

Сред присъстващите бяха министър-председателката Лиз Тръс и членове на правителството./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase