Снимка: БГНЕС

Днес Украйна отбелязва Деня на независимостта си от СССР. Но празникът е помрачен - днес се навършват и точно шест месеца от началото на инвазията на Владимир Путин в страната.

Малко са онези, които са очаквали, че събитията ще се развият по този начин.

"Надявам се, че войната ще свърши тази година, за да сме радостни следващата пролет", казва пред BBC маркетинг специалистът Анна Хусиева. "Бих желала да получим повече помощ, за да приключи войната по-бързо и да започнем да живеем щастливия живот, който имахме преди войната."

Днес Киев се страхува, че Русия може да атакува столицата, за да помрачи още повече Деня на независимостта. Денят там започна със сирени за въздушна атака, а масовите празненства са забранени.

"Дори не вярвах, че войната ще започне", споделя IT специалистът Виталий Скландоновскай. "Не можех да повярвам, че може да започне пълномащабна война. Мислехси, че това са само заплахи и дрънкане на саби, които няма да доведат до мащабен конфликт.

В чест на Деня на независимостта, разбити руски танкове са подредени на главната улица в Киев.

"Дори не вярвах, че война може да започне в 21 век, когато хората са се отправили към бъдещето и трябва да мислят само за мир", казва Юлия, която работи като барман. "Но Путлер (Путин) има други намерения. Не мислех, че войната ще продължи толкова дълго. Очаквах да приключи преди края на лятото, но явно ще продължи още дълго."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase