Снимка: БГНЕС

Шиндзо Абе, най-дълго управлявалият министър-председател на Япония, беше известен със своята ястребова външна политика и характерна икономическа стратегия, която стана известна като "Абеномика".

Консервативен националист според повечето описания, 67-годишният Абе изведе Либералнодемократическата партия (ЛДП) до победа два пъти.

Първият му мандат като министър-председател беше кратък - за малко повече от година, започвайки през 2006 г. - и противоречив. Но той направи изненадващо политическо завръщане през 2012 г. и остана на власт до 2020 г., когато подаде оставка по здравословни причини.

Япония беше в рецесия, когато той започна втория си мандат и неговата икономическа политика - изградена върху монетарни облекчения, фискални стимули и структурни реформи - беше призната за подпомагане на растежа.

Той също така ръководи възстановяването на Япония от масивното земетресение и цунамито в Тохоку през 2011 г., които убиха близо 20 000 души и доведоха до аварията на ядрените реактори в АЕЦ "Фукушима".

Абе се оттегли през 2020 г. след седмици на спекулации, разкривайки, че е претърпял рецидив на улцерозен колит. Чревното заболяване доведе до оставката му.

Той беше наследен от близък партиен съюзник Йошихиде Суга, но все още се смяташе за мощна фигура в японската политика.

Издигане на власт

Като син на бившия външен министър Шинтаро Абе и внук на бившия министър-председател Нобусуке Киши, Абе принадлежеше на политическа класа.

Той беше избран за първи път в парламента през 1993 г., а през 2005 г. стана член на кабинета, когато тогавашният премиер Джуничиро Коидзуми го назначи за главен секретар на кабинета.

Неговото издигане до върха дойде бързо, тъй като той стана най-младият следвоенен министър-председател на Япония през 2006 г. Но поредица от скандали - включително загубата на пенсионни досиета от страна на правителството, засягащи около 50 милиона искове - свалиха неговата администрация.

Последва тежка загуба за ЛДП на изборите за горната камара през юли 2007 г., а през септември същата година той подаде оставка поради улцерозен колит. Ала след това, през 2012 г., Абе се върна като министър-председател, заявявайки, че е преодолял болестта с помощта на лекарства.

Впоследствие той беше преизбран през 2014 г. и 2017 г., като стана най-дълго управлявалият министър-председател на Япония. Популярността му се колебаеше, но той остана до голяма степен безспорен поради влиянието си в ЛДП, която измени правилата си, за да му позволи да служи за трети мандат като партиен лидер.

Противоречив националист

Абе беше известен със своята ястребова позиция по отношение на отбраната и външната политика и отдавна се опитваше да промени пацифистката следвоенна конституция на Япония.

Консерваторите виждат конституцията, която е изготвена от САЩ, като напомняне за унизителното поражение на японските войски през Втората световна война.

Неговите националистически възгледи често повишаваха напрежението с Китай и Южна Корея, особено след посещението му през 2013 г. в светилището Ясукуни в Токио - противоречиво място, свързано с милитаризма на Япония преди и по време на Втората световна война.

Неговите многократни посещения в светилището също раздразниха левите фракции в Япония, които го възприеха като опит на Абе да избели японските зверства по време на войната.

През 2015 г. той настоя за правото на колективна самоотбрана, позволявайки на Япония да мобилизира войски в чужбина, за да защити себе си и съюзниците си под нападение.Въпреки съпротивата на съседите на Япония и дори на японската общественост, японският парламент одобри тази противоречива промяна.

Неговата по-голяма цел за преразглеждане на конституцията, за да признае официално японската армия, остава неизпълнена и продължава да бъде спорна тема в страната.

Той също така не успя да осигури връщането на това, което Япония нарича Северните територии - верига от спорни острови край северната префектура Хокайдо, за които претендират както Япония, така и Русия.

Взаимоотношението на Абе с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп беше приписано като защита на Япония от осакатяващите търговски мита на САЩ.

Справяне с икономиката и COVID-19

Характерната икономическа политика на Абе - известна като Абеномика - се смяташе за помощ за връщането към растеж по време на първия му мандат.

Това включва отрицателни краткосрочни лихвени проценти, които правят по-евтино за потребителите и компаниите да заемат пари и да харчат, увеличаване на държавните разходи за инфраструктура и повече финансови стимули като данъчни облекчения и реформи, които се стремят да добавят повече жени към работната сила и да позволят на повече мигранти да работят, за да облекчат трудовия натиск и да дадат тласък на растежа.

Но усилията му бяха изправени пред голямо предизвикателство, когато страната отново изпадна в рецесия през пролетта на 2020 г. Това и други забавяния повдигнаха въпроси относно ефективността на неговия подход.

Популярността на Абе беше допълнително засегната от опасения относно справянето му с пандемията COVID-19. Критиците смятат, че кампаниите му, насочени към насърчаване на вътрешния туризъм, са допринесли за възобновяване на инфекциите.

Те също така казват, че други обещания на Абеномиката - като овластяване на жените в работната сила, справяне с непотизма и промяна на нездравословните работни култури - са останали неизпълнени.

В международен план му се приписва поддържането на Транстихоокеанското партньорство - масивно търговско споразумение между 11 държави - заедно, след внезапното оттегляне от страна на САЩ при администрацията на г-н Тръмп.

Оставка и смърт

Обявяването на оставката на Абе на 28 август доведе до вътрешна борба сред фракциите на ЛДП, тъй като той отказа да посочи наследник. В крайна сметка беше наследен от Йошихиде Суга, ветеран политик и дългогодишен член на кабинета.

Но Абе продължи да контролира вътрешната политика в Япония, дори след като Суга беше заменен от настоящия премиер Фумио Кишида.

На 8 юли Абе беше в южния град Нара, водейки кампания от името на кандидат, който се състезава за горната камара на Япония.

Той произнасяше реч, когато беше застрелян от въоръжен мъж - 41-годишен, за когото се смята, че е бивш член на Силите за самоотбрана - еквивалент на японския флот.

Абе е бил в съзнание, когато е откаран в болницата, но издъхва по-късно от нараняванията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase