Снимка: БГНЕС

Откакто тази сутрин се появиха новините за стрелбата по Шиндзо Абе, заваляха съобщения от приятели и познати, като всички задаваха един и същи въпрос - как може това да се случи в Япония? Аз самият чувствах почти същото. Живеейки тук, свикваш да не мислиш за насилствени престъпления.

Още по темата

Това пише в коментара си Рупърт Уингфийлд-Хейс - коренспондент на BBC от Нара, Япония - градът, в който бе убит Шиндзо Абе.

"Самоличността на жертвата само прави новината още по-шокираща", продължава журналистът. Ето пълният му коментар:

Шиндзо Абе може вече да не е министър-председател на Япония, но все още е огромна фигура в японския обществен живот и вероятно най-разпознаваемият японски политик от последните три десетилетия.

Кой би искал да убие Абе? И защо?

Опитвам се да измисля еквивалент – на друг акт на политическо насилие, който би бил също толкова шокиращ за местното население. Това, което идва на ум, е стрелбата по шведския премиер Улоф Палме през 1986 г.

Когато казвам, че хората не мислят за насилствени престъпления тук, не преувеличавам.

Да, има я Якудза, известните с насилие организирани престъпни банди в Япония. Но повечето хора никога не влизат в контакт с тях. Дори Якудза се страхуват от оръжията, защото наказанията за незаконно притежание просто не си заслужават.

Притежаването на оръжие в Япония е изключително трудно. Изисква криминално досие, задължително обучение, психологическа оценка и задълбочени проверки на миналото, включително полицейско интервюиране на съседи.

Следователно престъпленията с оръжие практически не съществуват тук. Средно всяка година в Япония има по-малко от 10 смъртни случая, свързани с оръжие. През 2017 г. бяха само три.

Тогава не е чудно, че голяма част от вниманието е насочено към стрелеца и оръжието, което е използвал.

Кой е той? Откъде взе пистолета? Японските медии съобщават, че 41-годишният мъж е бивш член на силите за самоотбрана на страната, еквивалент на армия.

Но по-внимателна проверка показва, че е прекарал само три години във флота. По-любопитен е пистолетът, който е използвал. Снимки, на които той лежи на земята след стрелбата, показват нещо, което прилича на домашно направено оръжие. Две парчета стоманена тръба, залепени заедно с черна гаферна лента, с някакъв ръчно изработен спусък. Изглежда като нещо, изработено по планове, изтеглени от интернет.

И така - това умишлена политическа атака ли беше или акт на фантазьор, някой, който искаше да стане известен, като застреля някой известен? Засега не знаем.

Япония със сигурност има своя дял от политически убийства. Най-известното е през 1960 г., когато лидерът на японската социалистическа партия Инеджиро Асанума е намушкан в корема от десен фанатик, размахващ самурайски меч. Въпреки че десни екстремисти все още съществуват в Япония, Абе, десен националист, би бил малко вероятна цел.

През последните години виждаме друг вид престъпления, които стават все по-често тук. Тихият, самотен мъж с неприязън към някого или нещо.

През 2019 г. мъж подпали сграда, в която се помещава популярно анимационно студио в Киото, убивайки 36 души.

Мъжът казал на полицията, че изпитва неприязън към студиото, защото то е "откраднало работата му".

В друг случай през 2008 г. недоволен млад мъж се вряза с камион в тълпа от купувачи в токийския квартал Акихабара, след което излезе и започна да напада с нож зяпачи. Седем души са убити.

Преди да извърши атаката, той е публикувал онлайн съобщение, в което се казва: "Ще убивам хора в Акихабара" и "Нямам нито един приятел, игнорират ме, защото съм грозен. Аз съм по-нисък от боклука".

Все още не е ясно дали стрелбата на Абе попада в първата или втората категория. Но изглежда сигурно, че убийството ще промени Япония, като се има предвид колко безопасна е страната.

По време на предизборни кампании, като тази в момента, политиците буквално стоят по ъглите на улиците, държат речи и се ръкуват с избиратели и минувачи.

Почти сигурно това е причината, поради която нападателят на Абе е успял да се приближи толкова близо и да стреля с оръжието, което той е създал.

Това със сигурност трябва да се промени след днес.

Япония има почти нулева толерантност към притежаването на оръжие и един от най-ниските нива на насилие с оръжие в света, което прави нападението срещу Шиндзо Абе особено необикновен акт, пишат и от The Guardian.

Следвоенен закон от 1958 г. за притежанието на мечове и огнестрелни оръжия гласи: "Никой не трябва да притежава огнестрелно оръжие или огнестрелни оръжия, или меч, или мечове."

Пътят към притежаването на оръжие в Япония отнема 13 стъпки. Първо, потенциалните собственици на оръжия трябва да се присъединят към клуб по лов или стрелба, след това трябва да вземат курс по огнестрелно оръжие и да преминат писмен изпит, преди да получат свидетелство от лекар, който да потвърди, че са психически здрави и нямат история на зависимост от наркотици.

След това те трябва да кандидатстват за целодневен курс за това как да стрелят с оръжие и да го съхраняват безопасно.

След това полицията разпитва потенциални притежатели на оръжие защо искат огнестрелно оръжие и провежда задълбочена проверка на миналото, която включва интервюиране на членове на семейството на лицето, отношенията им със съседите им, трудова история и финансовото им състояние.

Ако преминат, те могат да кандидатстват за разрешително за барут и да получат сертификат от търговец за това какъв вид оръжие искат. След това те трябва да закупят шкаф за боеприпаси и сейф за оръжия, които се проверяват от полицията, която след това извършва друга проверка на миналото.

Сред малкото изключения са ловните и спортните пушки. Дори тогава бъдещите собственици трябва да посещават уроци и да държат писмени и практически изпити. След това те трябва да преминат психологически прегледи, за да се определи дали са годни да притежават огнестрелно оръжие. Полицейските проверки са изчерпателни и дори включват разпит на роднини на собствениците на оръжие.

Гражданското притежаване на пистолети е забранено. Малкото нарушения, съобщени в медиите, обикновено включват членове на престъпните синдикати на Якудза в страната. Според полицията е имало 21 ареста за използване на огнестрелно оръжие през 2020 г., като 12 от тях са свързани с банди, съобщават Nikkei Asia.

Според Националната полицейска агенция в Япония през 2014 г. има шест докладвани смъртни случая с огнестрелно оръжие, като броят им рядко надвишава 10 в страна с население от 126 милиона души.

Доклад от 2022 г. на Вашингтонския университет разкри, че докато в САЩ има повече от четири убийства с огнестрелно оръжие на 100 000 души през 2019 г., Япония има почти нула. Сравнявайки страните с високи доходи в Световната банка с процент на убийства с огнестрелно оръжие на 100 000 души, САЩ имат 4,2, Австралия има 0,18 и Япония 0,02, сочи докладът.

През 2013 г. страната достигна рекордно високо ниво за престъпления с огнестрелно оръжие, с 40 криминални случая на стрелба с огнестрелно оръжие, но оттогава следва низходяща тенденция.

Съществуват и строги закони за това колко оръжейни магазина е разрешено да отворят – в повечето от 47-те префектури на страните общо три оръжейни магазина могат да работят във всяка префектура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase