Снимка: Flickr/Alberto Perro
fallback

Услугите, изброени на билборда извън Rotondaro Costruzioni, агенция за недвижими имоти и строител, са написани на италиански и руски, както и подробностите за имотите, обявени за продажба на витрината.

Вътре около дузина дебели червени папки, пълни с пластмасови пликове, съдържащи подробности за клиенти от 2010 г., стърчат от шкаф. По-голямата част от тези купувачи на имоти са руснаци. На кратко разстояние е участък от южното крайбрежие на Калабрия в Италия, обграден от чисто синьо море. Това не е лъскавият Коста Смералда в Сардиния или тосканския Форте дей Марми, където през последните два месеца властите иззеха пищни вили и яхти, принадлежащи на руски олигарси, а Скалея, малък ваканционен курорт със средновековно село на върха на хълма, чиято икономика процъфтява през последното десетилетие, отчасти благодарение на обикновените руснаци, които идват тук заради евтините имоти и слънцето.

Никола Ротондаро, собственик на компанията, финализира продажбата на друг имот, апартамент с една спалня на стойност 22 000 евро, за млад руско-украинец, живеещ близо до Неапол. Той обаче не е в добро настроение. Присъствието на руски купувачи и летовници в Скалея вече почти се е изпразнила в резултат на пандемията от коронавирус и неразрешения статут на руската ваксина "Спутник" в ЕС. Сега въздействието на руската инвазия в Украйна и последвалите икономически санкции, особено забраната за полети, означава, че е малко вероятно руснаците да се върнат в обозримо бъдеще.

"Вече сме на нула", казва Ротондаро пред The Guardian. "Руснаците вече не идват; те са блокирани."

Ротондаро не е единственият, който усеща тежестта. Скалеа, град с малко под 11 000 жители, има около 30 агенции за недвижими имоти, много от които обслужват руския пазар. Ресторантите, баровете и магазините започнаха да зависят от своите руски гости, които са склонни да харчат повече от италианските си колеги, като същевременно удължават ваканционния сезон, посещавайки курорта извън горещите летни месеци. La Playa, просторен бар и ресторант, има менюта на руски и рускоговорящ персонал, но когато The Guardian го посещава за обяд на скорошен национален празник, имало малко посетители. "В нормални ситуации тук има много руснаци. Сега няма нито един", казва сервитьорът Салваторе. "Те харчат много. Ако войната приключи скоро, може би ще се върнат навреме за лятото."

Строителството на имоти процъфтява в Скалеа и други градове по крайбрежието на Калабрия през 80-те години на миналия век, водено от търсенето на ваканционни къщи от италиански купувачи, предимно от Неапол. "Можете да преброите броя на чужденците от една страна", казва Тони Хакет, британско-италиански агент по недвижими имоти. "Но след това хората, които са купили имоти през този период, спряха да идват и така много къщи бяха рециклирани."

Интересът на руснаците започна да набира скорост от около 2010 г. Те бяха учители, професори и лекари, които купуваха скромни имоти, които дори днес могат да бъдат закупени само за 14 000 евро. Най-известният руски собственик на имот в Скалея беше Борис Клюев, актьор, който почина през 2020 г.

Някои от собствениците на имоти са се заселили в града, включително Мария Степура, президент на асоциацията Калабрия-Русия, която помага за популяризирането на Калабрия в Русия и подпомага купувачите на имоти с италианската бюрокрация. Степура купува дом близо до плажа през 2010 г. "Стойността на рублата по това време означаваше, че струваше много по-малко от закупуването на земя близо до Москва", каза тя.

Купувачите с достатъчно спестявания биха закупили имот направо; други взимат заеми от руски банки. "Животът тук е прост: имаш красив плаж, евтино е, можеш да се храниш евтино и да закусваш в бара, което винаги е удоволствие, а местните са приветливи", казва Степура.

Скалеа е описана от местната преса като "малка Москва в Калабрия", но Джакомо Перота, кмет от август 2020 г., иска да се противопостави. "Да, имаше значителни инвестиции от Русия – очевидно Скалеа е различна от Москва за тези, които обичат слънцето", каза той. "Но имаме и други общности – полски, румънски и украински. Наскоро проведохме марш за мир и всички участваха, руснаци и украинци. Като население ние сме добре интегрирани."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Нали

преди 1 година

не сте забравили, че в Поморие има една "Малая россия" и един "почивен комплекс" на КГБ-то Камчия.Имотите на частни руски лица/фирми - отделно. По нашето (все още) Черноморие е страшно - медиите показаха тези дни множество билбордове/трансперанти в Поморие с проруска агитация?!? Еднакви и професионално направени?!? Тези по морето са ми много странни - такава българо-съветска дружба ги тресе, че чак тръпки ме побиват. Добре, че сме в ЕС и НАТО, иначе току-виж взели да си играят на сепаратизъм

19

към днес бг

преди 1 година

Статията е копирана без никаква редакция, превода е ужасен на места. Поне прочетете по веднъж, това което публикувате. Смешно е просто.

18

Да заминават

преди 1 година

На матушката си !

fallback