Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обеща в понеделник да засили развитието на ядрените си оръжия. На военен парад в Пхенян той демонстрира най-модерното оръжие на страната досега - включително междуконтинентална балистична ракета. Според експертите тя поставя цялата континентална част на САЩ в обсег.

Страната ще "укрепи и развие" ядрените си сили с "най-високата възможна" скорост
, каза Ким, докато МБР Hwasong-17, многобройните гигантски ракетни установки и балистична ракета, която може да бъде изстреляна от подводница, дефилираха по улиците на севернокорейската столица.

Експерти казаха, че парадът – проведен за отбелязване на 90-ата годишнина от основаването на севернокорейската армия – предлага поглед върху амбициите на Ким за неговата оръжейна програма, особено усилията му за разработване на ракети с твърдо гориво, които ще бъдат по-лесни за скриване от чуждестранни шпионски агенции.

"Парадът предлага и поглед върху неговото мислене", допълват те.

Всяка страна или сила, която се опита да се изправи военно срещу Северна Корея, ще "престане да съществува", каза Ким, описвайки ядрените си сили като "символ на националната мощ и като основа на нашата военна мощ".

"На истинския мир може да се вярва и националното достойнство и националният суверенитет могат да бъдат гарантирани от мощната сила за самоотбрана, която може да победи врага", каза Ким в изявление, публикувано от държавната Корейска централна новинарска агенция (KCNA).

Той допълни, че първата мисия на ядрените му сили е "да възпира войната", но ако някой се опита "да отнеме основните интереси на нашата страна, нашите ядрени сили няма да имат друг избор, освен да изпълнят втората си мисия". Той не уточни каква ще бъде тази втора мисия.

Оръжие привличащо вниманието

Сред най-привлекателните оръжия на изложбата беше Hwasong-17, рекламиран от Пхенян като едно от най-големите му военни постижения досега.

Северна Корея твърди, че е изпробвала успешно ракетата през март, описвайки изстрелването като "мощно възпиране на ядрена война" и цитирайки Ким, че страната е "напълно готова" за всяка потенциална военна конфронтация със САЩ.

МБР може, поне теоретично, да постави цялата континентална част на САЩ в обсега на севернокорейска ядрена бойна глава, но анализаторите казват, че има въпроси дали ракетата може да достави ядрен полезен товар към целта.

Всъщност САЩ и Южна Корея дори оспориха твърденията на Северна Корея, че е изстреляла Hwasong-17, предполагайки, че изстрелването на 24 март всъщност е тест на по-стария и малко по-малък Hwasong-15 - ракета, тествана за първи път през 2017 г.

Един поглед към амбициите на Ким

Според експерти парадът и речта на Ким казват много за амбициите на страната, както по отношение на развитието на оръжията, така и по отношение на дипломатическите й приоритети.

Анкит Панда, експерт по ядрени оръжия в Фондацията на Карнеги за международен мир, казва, че снимките от парада предполагат наличието на три все още неизпитани ракети с твърдо гориво.

"Ким постави ICBM с твърдо гориво в списъка си с желания на 8-ия партиен конгрес през януари 2021 г. Така че няма да се шокирам, ако една от тях бъде изпробвана в скоро време", написа Панда в Twitter.

Ракетите с твърдо гориво се считат за по-напреднали от тези с течно гориво, защото могат да бъдат транспортирани по-лесно - което означава, че са по-лесни за прикриване от враг - и могат да бъдат подготвени за изстрелване по-бързо.

Джефри Луис, експерт по оръжия и професор в Института за международни изследвания Мидълбъри, каза през март след теста Hwasong-17, че севернокорейският лидер е "марширал" през дълъг списък от модернизации на оръжието, изложен преди повече от година.

"Ким каза, че всички неща, които Северна Корея, включват МБР с множество бойни глави, ICBM с твърдо гориво, изстрелване на военен спътник и дори извеждане на подводница с ядрен двигател в морето", каз Луис. "Не мисля, че той ще спре, докато този списък не бъде изпълнен."

Преди това Северна Корея обяви планове за повишаване на точността на своите ракети и увеличаване на обсега до 15 000 километра.

"Мисля, че сме твърдо в период на ракетни тестове, ядрени изпитания и напрежение, което вероятно ще продължи около година", твърди Луис.

Значението на човек в униформа

Анализатори казват пред CNN, че освен оръжията, които са показани,  парадът предлага и други прозрения за душевното състояние на Ким.

Че Сонг-чанг, директор на Центъра за севернокорейски изследвания към Sejong Institute, частен южнокорейски мозъчен тръст, казва, че е важно, че Ким е носил военна униформа за речта си.

"Това може да символизира, че Ким ще отговори със "мощна сила" в бъдеще на твърдата политика на администрацията на Юн Сук Йел спрямо Северна Корея, която разглежда КНДР като свой "главен враг" и обещава да бъде подготвена с възможност за "превантивен удар", обяснява Че.

Някои експерти, включително Панда, предположиха, че изявленията на Ким не показват фундаментална промяна в позицията.

"Северна Корея винаги е казвала, че се надява да възпира война или нахлуване на нейната територия, но би използвала оръжия, за да притъпи нахлуващата сила, ако трябва", написа Панда в Twitter.

Междувременно Ян Му-джин, професор в Университета за севернокорейски изследвания, каза, че реториката на Ким в понеделник е била сравнително мека - що се отнася до Пхенян.

"Нямаше пряко споменаване на Южна Корея или Съединените щати и въпреки че има споменаване на ядрена сила, нямаше екстремни изрази, така че изглежда Северна Корея се опитва да управлява нивото на интензивност този път", обясни Янг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар