Снимка: БГНЕС

Северна Корея изстреля два снаряда във водите край източната част на Корейския полуостров в събота вечерта, според южнокорейските военни. Това е 12-ият подобен тест на страната тази година.

Снимки, публикувани в неделя от севернокорейския държавен вестник Rodong Sinmun, показват, че лидерът на страната Ким Чен Ун се усмихва и ръкопляска, докато наблюдава пробното изстрелване на това, което вестникът нарече "ново тактическо оръжие".

Снарядите са изстреляни от севернокорейския район Хамхунг около 18 часа, се казва в изявление на Обединения началник на щабовете на Южна Корея в неделя. Те прелитат около 110 километра на височина 25 километра, с максимална скорост от 4,0 Маха или по-ниска, се казва в изявлението.

В неделя севернокорейската държавна медия KCNA съобщи, че Ким е наблюдавал пробната стрелба на "тактическо управлявано оръжие от нов тип", която е "извършена успешно".

KCNA твърди, че новото оръжие е засилило "фронтовата артилерия с дълъг обсег" на страната и е увеличило ефективността "при експлоатацията на тактически ядрени оръжия на (Северна Корея) и диверсификация на техните мисии с огнева мощ".

Непосредствено след изстрелването военните, разузнавателните агенции и Службата за национална сигурност на Южна Корея проведоха спешна среща, за да оценят ситуацията и да обсъдят контрамерките, според изявление на Обединения началник-щаб.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин получава информация в реално време от Службата за национална сигурност и е наредил на съответните правителствени министерства да инспектират движението на Северна Корея, каза говорителят на Мун Пак Кюнг-ми в изявление в неделя.

"Ние сме наясно с изявлението на Северна Корея, че е проведен тест на артилерийска система с голям обсег. Анализираме всички дейности в тясна координация с нашите съюзници и партньори", каза говорител на

Министерството на отбраната на САЩ в изявление, добавяйки, че САЩ е "напълно наясно с ангажимента за защита на (Южна Корея), Япония и родината на САЩ".

Дуйон Ким, помощник старши научен сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, казва пред CNN, че Северна Корея е имала за цел да произвежда ракети, които могат да избягват отбранителните системи, с "функции, които могат да ги управляват под радарите на САЩ и Южна Корея".

"Тези видове ракети заплашват Южна Корея и Япония и са оръжия, които могат да бъдат използвани в или дори да започнат конфликт", каза тя.

Анкит Панда, старши сътрудник на Стантън в Фонда на Карнеги за международен мир, добави, че това е първият път, когато Северна Корея "конкретно приписва ролята на тактическо ядрено оръжие за ракета при тест".

Северна Корея увеличи ракетните си изпитания тази година, като тества и първата си междуконтинентална балистична ракета (ICBM) от повече от четири години на 24 март, в нарушение на международното право.

Само за първите четири месеца на 2022 г. Северът е провел 12 теста; за сравнение, КНДР проведе само четири теста през 2020 г. и осем през 2021 г.

Съобщава се, че ICBM е най-страшнното оръжие на Северна Корея досега - въпреки че експерти по ракети и южнокорейски военен служител по-късно казаха, че може да е било по-малко усъвършенствано оръжие, отколкото се смяташе преди.

Дуйон Ким казва, че тестовете могат да имат няколко цели: едната е послание към севернокорейския народ, че "страната им е силна въпреки очевидните им икономически трудности".

Северна Корея също има "вътрешен императив да произвежда и усъвършенства видовете модерни оръжия, които Ким Чен Ун поръча миналата година", допълва тя. Тази година е важна за страната заради няколко важни дати – включително 10-годишнината от управлението на Ким Чен Ун и 110-ата годишнина от рождението на нейния основател Ким Ир Сен – едно от най-важните събития в Севернокорейски календар.

Лий Санг-хюн, президент на южнокорейския мозъчен тръст Sejong Institute, казва, че Ким може да е под натиск "да покаже своите постижения". Април е пълен с тези важни дати, предоставяйки възможност "да спокаже на света ракетните и ядрените способности на страната си".

Друга причина за последните тестове може да бъде протестът срещу съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, които трябва да се проведат този месец, казват експерти.

Северна Корея отдавна осъжда тези съвместни учения като сериозна заплаха за нейната сигурност, обвинявайки САЩ във "враждебна политика" спрямо страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase